ГоловнаСвіт

Нобелівську премію з хімії вручили за розробку флуоресцентної мікроскопії

Розроблена вченими технологія важлива для створення нових ліків

Нобелівську премію 2014 року з хімії отримали за дослідження флуоресцентної мікроскопії американські вчені Ерік Бетціг, Вільям Морнер і німець Стефан Хелл.

Зліва направо: Ерік Бетціг, Стефан Хелл і Вільям Морнер
Фото: EPA/UPG
Зліва направо: Ерік Бетціг, Стефан Хелл і Вільям Морнер

Про це йдеться на сайті Нобелівського комітету Королівської шведської академії наук у Стокгольмі.

Завдяки флуоресцентній мікроскопії можна вивчати будову різних об'єктів на дуже малих масштабах з рекордно високою розподільною здатністю. Перевага цієї методики в тому, що вона дозволяє роздивитися об'єкти, розміри яких значно менші від того, що побачить звичайний світловий мікроскоп. За допомогою флуоресцентної мікроскопії можна, зокрема, вивчати структуру окремих живих клітин і молекул у них, що важливо для створення нових ліків.

Принцип роботи показано на картинці.

"Новаторство вчених полягає в тому, що світлову мікроскопію вони підняли до рівня нановимірів", - наголошено в прес-релізі Нобелівського комітету.

Різні сучасні методики мікроскопії впродовж кількох останніх років називали вартими Нобелівської премії. Фахівці, зокрема, передбачали отримання премії Вільямом Морнером.

У четвер оприлюднення володарів Нобелівської премії за 2014 рік продовжить Шведська академія, яка представить ім'я письменника або поета, удостоєного престижної нагороди.

Церемонія нагородження названих у середу лауреатів пройде за традицією у Стокгольмі 10 грудня, в день смерті засновника Нобелівської премії - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896).

Нагадаємо, 6 жовтня Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття "GPS мозку". А 7 жовтня Нобелівської премії з фізики удостоїли японських учених за світлодіоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram