ГоловнаСвіт

Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття "GPS мозку"

Експерти передбачали премію роботам, що пояснювали механізми відчуття болю

Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття "GPS мозку"
Майбрит и Эдвард Мозеры
Фото: EPA/UPG

Нобелівьску премію 2014 року з фізіології і медицини присудили подружжю Мей-Брітт і Едварду Мозери, а також Джону О`Кіфу за відкриття системи клітин у мозку, яка визначає положення людини в просторі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Нобелівського комітету від 6 жовтня.

Хоча нагороджених троє, Нобелівську премію поділять не на трьох, а навпіл. Одну половину отримає Джон О'Кіф, а другу отримають Мей-Брітт та Едвард Мозерам - п'ята подружня пара в історії, яка отримала Нобелівську нагороду.

Перший компонент системи орієнтації відкрив британський учений Джон О'Кіф ще у 1971 році, а через кілька десятиліть подружжя Мозер з Норвегії відкрили другий ключовий елемент мозкової системи орієнтації, повідомляє Нобелівська асамблея при Каролінському інституті.

Психологу і нейробіологу Мей-Брітт та її колезі Едварду Мозеру трохи за 50 років. Їх вважають піонерами у дослідженнях останнього десятиліття з вивчення механізмів мозку в уявленні простору. Подружжя створили у 2002 році Центр з біології пам'яті. Разом вони вже ставали володарями престижних нагород.

Зазначимо, що цього року експерти Thomson Reuters передбачали премію роботам, що пояснювали механізми почуття болю в нервових закінченнях людського тіла.

Церемонія нагородження відбудеться за традицією 10 грудня в день смерті засновника Нобелівської премії - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля.

У 2013 році Нобелівську премію присудили американцям Джеймсу Ротману і Ренді Шекману, а також німцеві Томасу Зюдхофу за відкриття механізму регуляції транспорту в везикулах - основних елементах транспортної системи клітин.

Нобелівська премія щорічно присуджується Шведською королівською академією наук в Стокгольмі. Вона є однією з п'яти премій, згаданих у заповіті Альфреда Нобеля в 1895 році. Першу Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини отримав у 1901 році Еміль фон Берінг.

Рішення про присудження премії в галузі фізіології та медицини ухвалює в Стокгольмі Нобелівська асамблея, що складається з 50 професорів, які працюють у Каролінському інституті. Юридично ця асамблея не залежить від Каролінського інституту, але розташована на території його кампуса.

Нагадаємо, що кожен лауреат отримує медаль, диплом і грошову винагороду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram