ГоловнаСвіт

Латвія спростувала інформацію про згортання програми видів на проживання інвесторам із РФ

З 2010 року загальний обсяг залучених в економіку Латвії іноземних інвестицій перевищив €1 млрд

Латвія спростувала інформацію про згортання програми видів на проживання інвесторам із РФ
Фото: id77.livejournal.com

У Латвії спростували інформацію про те, що нібито вирішено згорнути програми надання дозволів на проживання інвесторам із Росії.

Як повідомляє банк Rietumu у своєму прес-релізі від 6 жовтня, такі заяви не відповідають дійсності, насправді ця програма триває.

Примітка: банк Rietumu (Rietumu Banka) - латвійський комерційний банк, заснований 1992 року. Один із найбільших приватних банків Балтії, що спеціалізується на обслуговуванні бізнесу і приватних осіб. Штаб-квартира - Rietumu Capital Centre - у Ризі.

Відповідно до прес-релізу, програма надання дозволів на проживання для іноземних інвесторів успішно діє в Латвії з 2010 року. За цей період такий статус отримали близько 12 тис. осіб. Загальний обсяг залучених інвестицій перевищив €1 млрд, і цей позитивний економічний ефект високо оцінюють у країні.

Повідомляють також, що з 1 вересня в Латвії набули чинності зміни в цій програмі, що передбачають, зокрема, збільшення мінімального порогу вартості нерухомості для отримання посвідки на проживання до €250 тис.

Незважаючи на свою ефективність, програму регулярно критикують праві національні сили в латвійському парламенті, однак депутати вже неодноразово відхиляли пропозиції про її згортання, зазначено в прес-релізі.

Нинішня атака на програму, що дала підставу для недостовірних публікацій у ЗМІ, пов'язана з агітацією напередодні парламентських виборів, що відбулися в Латвії 4 жовтня. На розгляд парламентських комісій передали чергові пропозиції змін у програму з боку партії "Національне об'єднання", які розглянуть депутати вже нового скликання. На думку місцевих оглядачів, прогнози щодо їхнього проходження негативні.

"Навряд чи самі представники Національного об'єднання вірять в успіх своїх пропозицій. Набагато ймовірніше, що, вносячи їх безпосередньо перед виборами, вони намагалися отримати додаткові очки в передвиборній гонці. Абсолютна більшість латвійських політиків розуміють, що програма ефективна і успішно працює на благо країни", - зазначає Олександр Гафін, член Ради банку Rietumu.

Нагадаємо, за підсумками виборів 4 жовтня проросійська партія в Латвії набрала 23% голосів, але все одно програла владній коаліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram