ГоловнаПолітика

Лауреати Нобелівської премії миру закликали до припинення насильства в Україні

Серед них - Далай-лама і Лех Валенса

Лауреати Нобелівської премії миру закликали до припинення насильства в Україні

Ряд лауреатів Нобелівської премії миру - Далай-лама і екс-президент Польщі Лех Валенса, іранська правозахисниця Ширін Ебаді, архієпископ з Південної Африки Десмонт Туту - закликали Росію, Україну, США та ЄС припинити військове протистояння в Україні.

Зі своїм закликом вони звернулися до громадськості на сторінках німецького видання Focus, повідомляє Deutsche Welle.

Духовний і політичний лідер тибетського народу Далай-лама застеріг від надмірного націоналізму, яким, на його думку, народи шкодять самим собі у глобалізованому світі. "Насильство знищує довіру, яка є необхідною для діалогу. І конфлікт можна вирішити тільки за допомогою діалогу і домовленостей", - зазначив він. Далай-лама звернувся до Росії, України, США та ЄС з посланням: "Допоможіть припинити насильство!"

Колишній президент Польщі, лідер громадського руху "Солідарність" у 1980-х роках Лех Валенса висловив надію на рішучі і зважені дії країн Заходу в українському конфлікті. У своєму зверненні він дорікнув ЄС і США у браку єдності в їхніх діях. На думку Валенси, з початку кризи Україна не отримала жодних серйозних пропозицій, які б могли переконати і об'єднати все українське суспільство.

Іранська правозахисниця Ширін Ебаді звинуватила Росію в тому, що вона розколює Україну своєю зовнішньою політикою. На її думку, якщо так триватиме, то будуть виникати нові й нові кризи і конфлікти. Ебаді заявила, що така політика Москви суперечить інтересам російського народу. Водночас ЄС та інші держави Заходу, на думку Ебаді, повинні впливати на країни, в яких відбувається дискримінація меншин, з тим, щоб ці недоліки було виправлено.

Тим часом колишній англіканський архієпископ з Південної Африки Десмонт Туту, який у 1980-х роках отримав Нобелівську премію миру за участь у боротьбі проти апартеїду в країні, наголосив на світовому значенні українського конфлікту. "Від керівництва Росії та України сьогодні залежить добробут всього світу, який є таким крихким, як сире яйце", - сказав він і підкреслив, що світу сьогодні не потрібна друга "холодна війна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram