ГоловнаСвіт

У Нідерландах політика викликали на допит за расистські висловлювання

Лідера ультраправої Партії свободи вже не раз звинувачували в расизмі

У Нідерландах політика викликали на допит за расистські висловлювання
Герт Вилдерс
Фото: EPA/UPG

У Нідерландах лідера ультраправої Партії свободи Герта Вілдерса викликали на допит в прокуратуру.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Нідерландська влада підозрює політика в образі групи осіб за расовою ознакою, а також у дискримінації та розпалюванні ненависті.

Під час передвиборчої кампанії в березні 2014-го Вілдерс, який активно виступає проти міграції, пообіцяв своїм прихильникам виконати їхню вимогу - "скоротити число марокканців в Амстердамі". Після цього висловлювання в прокуратуру надійшло 6,4 тис. заяв щодо політика.

Раніше Вілдерсу неодноразово висували звинувачення за аналогічними статтями, проте його завжди визнавали невинним.

У 2008 році Вілдерс зняв 17-хвилинний фільм "Фітна", в якому намагався довести, що іслам по суті є релігією терористів. Це відео спровокувало вкрай негативну реакцію в мусульманському світі.

Крім того, Вілдерс виступає за заборону на будівництво нових мечетей в Нідерландах. Він неодноразово порівнював Коран з книгою Адольфа Гітлера Mein Kampf і закликав обмежити поширення священної книги мусульман в Нідерландах.

Нагадаємо, у 2012 році світ побачив фільм "Невинність ісламу". У фільмі розповідається альтернативна історія пророка Мухаммеда і висміюються мусульмани. Хоча фільм не виходив у широкий прокат, його подивилися радикальні ісламісти в низці арабських країн, що супроводжувалося нападами на дипмісії США в цих державах. Найгучніший скандал викликав напад групи ісламістів на американське консульство в одному з найбільших міст Лівії Бенгазі. Жертвами нападу стали чотири дипломати, серед яких і посол США в Лівії Кріс Стівенс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram