ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві помер казахський опозиціонер Садиков, на якого скоїли замах (оновлено)

13 днів він боровся за життя у реанімації.

У Києві помер казахський опозиціонер Садиков, на якого скоїли замах (оновлено)
Айдос Садиков
Фото: соцмережі

У лікарні в Києві помер казахський журналіст і опозиціонер Айдос Садиков, на якого вчинили замах 18 червня.

Про це повідомила його дружина, журналістка Наталія Садикова.

"Айдос Садиков пішов від нас сьогодні о 3:00 за Києвом. Мій любий чоловік, батько наших трьох дітей, великий син казахського народу. Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть від руки кілерів. Тринадцять днів Айдос боровся за життя у реанімації, але дива не сталося. Його смерть на совісті Токаєва (президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв – ред.)", – написала вона у фейсбуці вранці 2 липня.

Оновлено. У зв’язку із смертю казахського журналіста підозрюваним у замаху на нього змінять підозру, повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Наразі правоохоронні органи готують повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри (причетним особам із замаху на вбивство на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб (п.п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України), – йдеться в повідомленні.

Замах на Айдоса Садикова

  • Подружжя Садикових у 2014 році переїхало до Києва з казахстанського міста Актобе після порушення проти Наталії Садикової кримінальної справи. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджує, з політичних мотивів. В Україні вони набули статусу біженців. Восени минулого року Айдос і Наталія Садикови були оголошені казахською владою в розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі.
  • Садиков вів активну громадську діяльність, влаштовував акції протесту. Разом із дружиною він наразі веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де, зокрема, критикує владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їхнього придушення вводили війська ОДКБ. З жовтня 2023 перебуває в розшуку у Казахстані за так зване розпалювання ворожнечі.
  • 18 червня в Садикова, який з дружиною перебував у машині поруч з їхнім будинком, стріляли. Жінка фізично залишилася неушкодженою. Після пострілів нападники зникли. 
  • 21 червня українська поліція ідентифікувала нападників. Ними виявилися двоє громадян Казахстану: Мейрам Каратаєв 9.05.1991 та Алтай Жаканбаєв 8.02.1988. Дружина потерпілого впевнена, що до замаху причетна влада Казахстану. Жаканбаєв днями здався правоохоронцям Казахстану.
  • 25 червня Україна розпочала процедуру екстрадиції підозрюваних у замаху на вбивство Садикова.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram