ГоловнаСуспільствоПодії

Пожежа в екопарку «Осокорки». Поліція розслідує умисний підпал. Зібрали все, що наразі відомо

Увечері 5 березня в київському екопарку «Осокорки» спалахнула пожежа. Попередньо відомо, що вигоріло близько трьох гектарів.

«Рятувальники зафіксували, що сталося загоряння сухої трави й очерету на відкритій території. Гасіння пожежі було ускладнено підтопленням під’їзних шляхів», — написав зранку 6 березня начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Екопарк «Осокорки» — це велика система водно-болотних угідь неподалік житлового масиву Позняки на лівому березі Києва. Місцеві активісти вже давно намагаються вберегти цю територію від забудови, адже, як пояснюють екологи, забудова парку негативно вплине на екосистему самого міста. Крім того, це житло для багатьох тварин і птахів, зокрема й червонокнижних.

Серед версій причини пожежі правоохоронці розглядають підпал. Активісти ГО «Екопарк Осокорки» переконані, що пожежа була умисною, а стоїть за нею компанія-забудовник, будмайданчик котрої межує з парком.

Що нині відомо — читайте далі.

Пожежу поблизу озера Тягле в київському екопарку «Осокорки» ліквідували
Фото: ДСНС Києва
Пожежу поблизу озера Тягле в київському екопарку «Осокорки» ліквідували

Місце пожежі

Як написала депутатка Київради Ксенія Семенова, вогонь вирував одразу на двох об'єктах природно-заповідного фонду Києва — у ландшафтних заказниках місцевого значення «Озеро Тягле» й «Осокорківські луки».

За словами активістів, на цих територіях мешкає багато червонокнижних тварин і птахів, більшість там і гніздяться. Для перелітних птахів, серед котрих теж чимало червонокнижних, парк є важливим транзитним коридором. Крім того, цінна рослинність цих земель.

Фото: Василь Коваль

Мешканці парку
Фото: Василь Коваль
Мешканці парку

Екопарк «Осокорки»
Фото: Василь Коваль
Екопарк «Осокорки»

Нині ж наслідки пожежі для флори й фауни екопарку вивчають екологічні служби, написав Попко.

Які причини пожежі обговорюють

Активісти переконані, що це був умисний підпал і це справа рук компанії Stolitsa Group, чия забудова межує з екопарком. Адміністрація екопарку повідомила, що за кілька днів до трагедії в чаті невідомі писали погрози.

Забудовники відреагували на забудову. На сайті Stolitsa Group написали, що неприємно вражені подією, та запропонували рятувальникам допомогу. Звинувачення з боку активістів назвали «цілеспрямованою інформаційною атакою».

На фб-сторінці «Всі недобудови банк "Аркада"», проєкти котрого має завершувати Stolitsa Group, звинуватили в підпалі активістів екопарку — буцімто щоб перешкодити «законному будівництву». 

Будівельний майданчик
Фото: Alexandr Podlasov
Будівельний майданчик

Водночас активістів звинуватили в посібництві «будівельній мафії» та продовжили маніпулювати темою інвесторів «Аркади».

«От як переструктуровується наратив: протагоністи-активісти здобувають ярлик "будівельна мафія", поселяються в одне семантичне поле з незаконним будівництвом і рейдерством і стають антагоністами, — написала комунікаційниця Ярина Ключковська. — Цей абсурдний наратив чудово працює на розчарованих й обурених людей, які колись давно купили квартири в «Аркади» і тепер їхня остання надія отримати ці квартири — це дати можливість Stolitsa Group добудувати злощасні будинки, які йдуть пакетом з новим ЖК на заповідній території».

Довідково: Банк «Аркада» першим хотів збудувати на цій території житловий комплекс із багатоповерхівками. Але 2020 року Нацбанк визнав його банкрутом, частину активних проєктів, як-от ЖК «Патріотика», і декотрі непочаті зупинили. Урешті, за обіцяний «Аркадою» ЖК, у який люди інвестували кошти, взялася компанія Stolitsa Group. Вона планує звести житловий комплекс H2O

Незавершене будівництво
Фото: Svetlana Radost
Незавершене будівництво

Фото: Макс Требухов

Як узагалі хтось міг потрапити на територію

Депутатка Київради Євгенія Кулеба, посилаючись на очевидців, написала, що вчора ввечері зафіксували, як з території екопарку виїжджала автівка, після чого спалахнула пожежа.

У такому разі незрозуміло, як хтось потрапив автівкою до екопарку, територію якого охороняють військові — вони не пускають нікого, крім будівельників, зауважив киянин Сергій Пасюта.

«У Департаменту муніципальної безпеки КМДА, КМВА й у ДСНС зараз непроста задача: пояснити, як сам собою зайнявся вологий очерет посеред озера на ділянці біля будмайданчика Stolitsa Group, куди не пускають цивільних і куди доступ контролюють військові, підпорядковані КМВА», — написав Пасюта.

Про те, що на територію парку не пускають цивільних, у липні 2023 року розповідала депутатка Семенова. 

Будівельна техніка там, де не мала б бути
Фото: ГО Екопарк Осокорки
Будівельна техніка там, де не мала б бути

Тоді активісти запитали у столичної влади, чому людям заборонено відвідувати територію біля озер, а будівельна техніка їздить там безперешкодно. У КМДА відповіли, що ця місцевість замінована на випадок російського прориву в цьому напрямку.

Чіткого рішення КМВА не пускати цивільних на територію екопарку ми не знайшли. Однак автори петиції про заборону пускати туди будівельну техніку посилалися на розпорядження київського міського голови Віталія Кличка № 164 від 29 березня 2022 року. Це рішення «Про заборону відвідування лісів населенням і в'їзду до них транспортних засобів та іншої техніки в місті Києві». Петицію, до речі, КМДА відхилила.

Що таки розслідує поліція

Нарешті стало відомо, що правоохоронці розслідують пожежу в екопарку як умисний підпал. Це ч. 2 ст. 252 Кримінального кодексу України – «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду».

Раніше депутатка Київради Вікторія Пташник повідомила, що спершу в Дарницькій поліції їй сказали, що станом на 10:30 ніякого провадження ще не зареєстровано. Пояснювали, що ще не мали змоги оглянути місце пожежі. 

Та вже в заяві про злочин з відміткою про прийняття, яке отримала депутатка, написали, що кримінальне провадження відкрили о 8:30 ранку. Попередню інформацію назвали помилкою та списали на людський фактор. А до справи, кажуть, залучили п’ятьох слідчих.

Тим часом у спільноті активістів просять зв’язатися з поліцією людей, які можуть дати показання й докладно розказати всю історію.

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram