ГоловнаСуспільствоВійна

Російська нафта попри санкції потрапляє до Великої Британії через “лазівку” у правилах переробки, − ЗМІ

Завдяки цьому Кремль отримав понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів податкових надходжень.

Російська нафта попри санкції потрапляє до Великої Британії через “лазівку” у правилах переробки, − ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Мільйони барелів палива, виробленого з російської нафти, як і раніше, імпортуються до Великобританії, попри санкції, введені через війну в Україні.

Про це пише BBC з посиланням на результати аналізу, зокрема Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Таку “лазівку” дозволяють правила переробки: наприклад, російську нафту переробляють в Індії, а продукцію продають у Велику Британію.

“Це не є незаконним та не порушує британську заборону на російську нафту, але критики кажуть, що це підриває санкції, спрямовані на обмеження військових фондів Росії”, − йдеться у матеріалі.

Уряд Великої Британії заперечує факт імпорту російської нафти з 2022 року. Представник Даунінг-стріт заявив, що міжнародно визнані “правила походження” визначають, що сира нафта, одного разу перероблена в іншій країні, класифікується для торгівлі як “нафта з країни-переробника”.

Індія та Китай, які не ввели санкцій проти Кремля, можуть легально імпортувати російську сиру нафту та переробляти її в нафтопродукти, такі як авіаційне паливо. і дизель. Потім вони експортують цю продукцію до Великобританії та ЄС.

“Проблема з цією “лазівкою” у тому, що вона збільшує попит на російську нафту і дозволяє збільшити обсяги продажів, а також підвищити її ціну, що збільшує кошти, які отримує військова скарбниця Кремля”, − сказав представник CREA Ісаак Леві, який курує питаннями взаємодії Європи та Росії та енергетичного аналізу.

Група Global Witness підрахувала, що протягом 2023 року до Великобританії імпортували близько 5,2 мільйона барелів нафтопродуктів, вироблених з російської сирої нафти. Більшість імпортованого палива − 4,6 мільйона барелів − було авіаційним паливом, яке, за припущеннями дослідників групи, використовувалося “в одному з 20 польотів” у Великобританії.

У компанії зазначають, що хоча “британський уряд зі всіх сил засуджує війну в Україні, він залишається співучасником продажу російської нафти, тримаючи цю “лазівку” в нафтопереробці відкритою”.

За даними CREA, протягом перших 12 місяців заборони російської нафти з грудня 2022 року, Великобританія імпортувала нафтородуктів, отриманих з російської сирої нафти, на суму близько 569 мільйонів фунтів стерлінгів.

У звітах обох груп стверджувалося, що такі правила переробки опосередковано забезпечили Кремлю понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів податкових надходжень.

Основна частина імпорту надходила переважно з трьох нафтопереробних заводів в Індії − Джамнагар, Вадінар і Нью-Мангалур, а також дев'яти в інших країнах, включно з Китаєм.

Аналіз CREA та Global Witness ґрунтувалися насамперед на аналізі даних про відвантаження нафти від аналітичної компанії Kpler, а дані про ціни базувалися на даних Євростату. “І CREA, і Global Witness заявили, що ці два дослідження ґрунтуються на припущеннях і визнають, що аналіз такої торгівлі має перепони та обмеження”, − пише BBC.

Додамо, торік у січні торгова статистика показала, що Лондон не імпортував викопне паливо з Росії. У 2021 році імпорт газу, нафти та вугілля з РФ до Великої Британії становив 4,5 мільярда фунтів стерлінгів.

  • 5 грудня 2022 набули чинності нафтові санкції проти Росії. Тоді запрацювала стеля цін, за якою один барель російської нафти має вартувати не більше, ніж $60.
  • Також заборонено морське транспортування сирої нафти до ЄС.
  • У лютому 2023 року Рада Європейського союзу погодила два обмеження цін на нафтопродукти, які виробляються у Росії або експортуються з країни-агресора. Максимальна вартість нафтопродуктів, що коштують дешевше сирої нафти (мазут), становить тепер 45 доларів США за барель. Стеля цін на нафтопродукти, що дорожчі, аніж сира нафта (дизельне паливо), встановлена на рівні 100 доларів за барель.
  • За 2023 рік на енергоресурсах Кремль уторгував на чверть менше, ніж у 2022-му, — 100 млрд доларів, порахувала агенція Bloomberg. Проте продаж нафти й газу все ще є головною статтею доходів російського бюджету. Він дозволяє режиму Путіна триматися на плаву й навіть збільшувати воєнні видатки. Більше читайте у матеріалі LB.ua “Гроші на війну: заробітки Росії у 2023-му скоротилися. Але потрібні нові санкції”.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram