ГоловнаСуспільствоВійна

​До Білорусі прибула ще одна група депортованих українських дітей, їх зустрічав Лукашенко, - АР

Детальних даних про кількість дітей поки невідомо.

​До Білорусі прибула ще одна група депортованих українських дітей, їх зустрічав Лукашенко, - АР
Фото: EPA/UPG

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 28 грудня взяв участь у організованій урядом зустрічі з дітьми, привезеними з окупованих Росією районів України.

Про це повідомляє Associated Press.

Детальних даних про кількість дітей поки невідомо.

Виступаючи на цій зустрічі, Лукашенко пообіцяв "обійняти цих дітей, привезти їх до нашого дому, зігріти і зробити їхнє дитинство щасливішим"

Недавнє дослідження Єльського університету виявило, що понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були привезені до Білорусі з чотирьох українських регіонів, частково окупованих росіянами. Білоруська опозиція закликала Міжнародний кримінальний суд притягнути Лукашенка та його чиновників до відповідальності за причетність до незаконного переміщення українських дітей.

Опозиційний діяч, колишній міністр культури Білорусі Павло Латушко, який надав МКС докази причетності Лукашенка до викраження дітей, сказав, що прибуття нової групи з окупованих Росією територій "підкреслює необхідність для МКС розслідувати ці злочини".

"Лукашенко, члени його родини та соратники разом із Кремлем організували систему переміщення українських дітей, у тому числі сиріт, з окупованих територій до Білорусі, і цей канал працює досі", - сказав Латушко.

Як повідомлялося,  лише за минулу осінь окупанти вивезли на "оздоровлення" 10 тисяч українських дітей.

  • У березні МКС видав ордери на арешт президента РФ  Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, звинувативши їх у воєнних злочинах – незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні дітей з окупованих територій України до Росії. 
  • Білорусь є найближчим союзником Москви з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, коли Лукашенко дозволив Кремлю використовувати територію його країни для вторгнення в Україну. Росія також розмістила частину своєї тактичної ядерної зброї в Білорусі. А зараз Лукашенко також сприяє незаконній депортації українських дітей. Деяких із них вивозять в Росію, а деяких - лишають у Білорусі.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram