ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві просіла частина стіни дитсадка. Ймовірно, через порушення норм під час будівництва укриття

Правоохоронці відкрили провадження.

У Києві просіла частина стіни дитсадка. Ймовірно, через порушення норм під час будівництва укриття
Фото: КМВА

Київська міська військова адміністрація повідомила, що в одному з дошкільних навчальних закладів Шевченківського району сталася аварія. 

За попередньою інформацією, просіла частина стіни будівлі садочку. Зараз триває обстеження закладу фахівцями, щоб об’єктивно встановити реальні масштаби пошкоджень та згодом спланувати строки відновлення. 

Зазначається, що в цьому дитячому садочку будувалося укриття. Ймовірно, підрядна організація порушила будівельні норми, які могли і призвести до таких наслідків. Остаточно причини, які призвели до аварії, з’ясують слідчі районного управління поліції. Правоохоронці вже відкрили провадження. 

Згодом у Офісі генпрокурора повідомили, що роботи з будівництва укриття в садку не були виконані, хоча за них вже заплатили.

Управління містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА за результатами проведення публічних закупівель уклало договори про закупівлю робіт з розробки проєктно-кошторисної документації та капітального ремонту найпростіших укриттів та захисних споруд цивільного захисту у дошкільному навчальному закладі на суму понад 1,5 млн грн.

Службові особи Шевченківської РДА та підрядники підписали акти приймання-передачі виконаних робіт та провели повну оплату по договору.

"Під час виконання робіт на об’єкті будівництва 28 грудня 2023 року сталось просідання фасаду будівлі дошкільного навчального закладу", – повідомили в Офісі генпрокурора.

За попередніми даними, причиною деформації стін будівлі стала виїмка ґрунту під будівлею для облаштування споруди цивільного захисту. Можливою передумовою цього могли послужити прорахунки при розробці проєктно-кошторисної документації або ж ухилення підрядниками від проєкту капітального ремонту під час безпосереднього виконання робіт.

Підрядник є переможцем ще двох аналогічних процедур публічних закупівель, проведених Управлінням містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА у 2023, оплати проведено у повному обсязі.

Вказані обставини можуть свідчити про можливу розтрату бюджетних коштів службовими особами Шевченківської РДА, заволодіння коштами підрядником та підроблення виконавчої будівельної документації.

Відкрито провадження за фактами заволодіння бюджетними коштами та службової недбалості під час робіт з облаштування та будівництва укриття на території одного з дитсадків у Києві (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 367 КК України).

  • Минулого тижня в укритті однієї зі шкіл Києва трапилася аварія під час повітряної тривоги. Зірвало вентиль батареї опалення, внаслідок чого обвалився сегмент підвісної стелі. 
  • Очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін доручив начальнику КМВА Сергієві Попку провести службову перевірку та інспекцію стану інженерних мереж в усіх укриттях Києва.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram