ГоловнаСуспільствоВійна

Керівники компаній Жеваго привласнили майже 400 млн бюджетних гривень

Шість посадовців Полтавського гірничо-збагачувального комбінату створили організоване злочинне угрупування.

Керівники компаній Жеваго привласнили майже 400 млн бюджетних гривень
Фото: СБУ

Служба безпеки спільно з ДБР зібрала доказову базу на керівництво Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), який підконтрольний підсанкційному мільярдеру Костянтину Жеваго.

Про це СБУ повідомляє у Telegram.

Згідно з повідомленням, викрито 6 посадовців компанії, які створили організоване злочинне угруповання. Вони налагодили схему привласнення бюджетних коштів під час видобутку та продажу корисних копалин на майже 400 млн гривень.

Фото: СБУ

За даними слідства, протягом 2019-2022 років фігуранти постачали на афілійовану комерційну структуру оптові партії щебеню за штучно заниженою вартістю.

Встановлено, що зловмисники продавали гірську породу, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували "своїм компаніям" за 30-50 гривень. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

Фото: СБУ

Для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Ініційована СБУ і ДБР експертиза на базі Київського науково-дослідного інституту судових експертів підтвердила факти злочинної діяльності та бюджетних збитків.

Під час обшуків за адресами фактичного проживання, в офісах і на виробничих потужностях фігурантів виявлено документи та інші речові докази оборудки.

На підставі зібраних доказів директору ГЗК, його довіреній особі, головному бухгалтеру і начальнику відділу збуту компанії, а також екскерівнику і головбуху підконтрольної фірми, а також чинному директору повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене організованою групою осіб);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Зловмисникам загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

Нагадаємо, Швейцарія арештувала 113 млн доларів компаній екснардепа Костянтина Жеваго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram