ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Вівторок, 11 жовтня

Наслідки масованих ворожих ракетних ударів, відбиті атаки противника на Донеччині, повернення з полону українських воїнів, демонтаж пам’ятника Пушкіну в Києві. Яким запам’ятається 230-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Вівторок, 11 жовтня
Фото: Олег Слабоспицький

Росія другий день поспіль продовжує масовану атаку на об’єкти енергетичної інфраструктури України. Сьогодні повідомлялося, що ворог атакує з Каспію ракетами Х-101/Х-555. Також одразу в кількох областях сталися вибухи: в Київській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій областях працювало ППО, у Вінницькій є влучання у Ладижинську ТЕС. У Львові після вибухів частина міста залишилася без світла.

Учора через ракетні обстріли було знеструмлено 3900 населених пунктів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наразі, за його словами, в більшості регіонів електропостачання вдалося відновити.

"Росія не зупиняється у своїх спробах зруйнувати нашу енергетичну інфраструктуру. За даними ДСНС, цієї доби вже зафіксовано 33 обстріли. Ворог продовжує витрачати десятки ракет ціною в сотні мільйонів доларів на те, аби українці день-два побули без світла. Але ми єдині й ми вистоїмо. Вчора українці по всій країні, відгукнувшись на заклик, добровільно зменшили споживання електроенергії в середньому на 10%. Дякуємо всім, хто зробив свій внесок у нашу енергостабільність", – зазначив прем’єр.

Нагадаємо, в Києві та області через обстріл Росією енергетичної інфраструктури запровадили графіки погодинного відключення електроенергії. Учора в більшості районів столиці не було світла. У КМДА запевнили, що електропостачання буде остаточно відновлено до кінця дня. Наразі залишилося підключити не більше 30 будинків. Киян також закликали обмежити споживання електроенергії з 17:00 до 22:00.

Унаслідок влучання російських ракет по енергетичній інфраструктурі Дніпропетровщини в деяких районах відсутнє світло, повідомив голова ВЦА Валентин Резніченко. Він зазначив, що атака тривала понад п’ять годин.

"Росіяни поцілили ракетами по енергетичній інфраструктурі у Павлоградському та Кам’янському районах. Є серйозні руйнування", – зазначив керівник ВЦА, додавши, що в області запроваджується режим тотальної економії електроенергії, щоб могли працювати лікарні, транспорт та інша важлива соціальна інфраструктура.

Генштаб Збройних Сил України повідомив, що за добу росіяни випустили по Україні 30 ракет, завдали сім авіаударів та здійснили близько 25 обстрілів з РСЗВ. Зазнаючи невдач на фронті, окупанти намагаються зруйнувати критичну інфраструктуру і обстрілюють житлові райони.

За поточну добу ЗСУ відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Первомайське. Підтверджено ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника у Херсонській області. В Запорізькій області Силами оборони вражено зенітний ракетний комплекс С-300, до 10 одиниць військової техніки та близько 60 окупантів.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 11-го жовтня – в нашій новині.

При виконанні робіт з відновлення пошкодженої лінії електропередач під час повторного ворожого обстрілу загинуло двоє працівників районних електромереж - Дмитро Стариченко та Роман Мельник, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Ще двоє з пораненнями евакуйовані до госпіталю.

“На жаль, кількість загиблих у місті на вечір зросла до п’яти людей”, - зазначив Старух.

Відбувся черговий обмін полоненими, Україна повернула з російського полону 32 військових та тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки.

"Наші вдома. Сьогодні провели черговий обмін полоненими. Вдалося звільнити 32 наших воїнів та повернути тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки. Серед звільнених - офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. Всі вони були у місцях, де тривали жорсткі бойові дії. Багато з цих людей вважалися зниклими безвісти", - написав у фейсбуці керівник Офісу президента Андрій Єрмак і опублікував фото визволених.

Україна також повернула тіла ще 62 загиблих захисників, зокрема бійців з Оленівки.

"Сьогодні Україна повернула тіла героїв. Переговори були надтяжкими, але... вдалося повернути наших воїнів, зокрема бійців із багатостраждальної Оленівки", – повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко наголосив, що вдалося повернути тіла тих, хто перебував у самому пеклі та захищав Україну.

Нагадаємо, станом на 2 жовтня Україна провела 24 обміни полоненими, 808 людей повернулися з полону.

СБУ проводить обшуки у митрополита УПЦ Іонафана. Архиєрея звинувачують у розпалі міжконфесійної ворожнечі.

"Співробітники СБУ проводять слідчо-оперативні заходи у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками)", – повідомили у службі.

За інформацією LB.ua, в поле зору СБУ владика потрапив через публікацію матеріалів із закликом до міжконфесійної ворожнечі. Крім того, йому інкримінують звинувачення за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) та 111-1 (колабораційна діяльність).

Детальніше – в нашій новині.

У центрі Києва демонтували пам'ятник символу "русского мира" Олександру Пушкіну.

“Демонтаж присвятили лейтенанту Збройних сил України Денису Антипову на псевдо "Бук" - відомому громадському активісту, викладачу корейської мови в КНУ ім. Т. Шевченка, який загинув у травні 2022 р. у бою з російськими окупантами”, - написав активіст Олег Слабоспицький.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram