ГоловнаСуспільствоВійна

Окупанти ставляться до маріупольців як до рабів, місто перетворюють на реальне гетто, – Андрющенко

Усередині міста обмежено пересування, видають дозволи для перебування на вулиці.

Окупанти ставляться до маріупольців як до рабів, місто перетворюють на реальне гетто, – Андрющенко
Фото: EPA/UPG

Зі вчора окупанти заборонили в’їзд у Маріуполь навіть з боку Новоазовська. 

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

Також обмежено пересування всередині міста. Потрапити в Маріуполь без посвідчення про проходження фільтрації громадянам України неможливо. 

“Для громадян Росії та “ДНР” видають дозвіл на в’їзд без фільтрації на три дні. Саме посвідчення про проходження фільтрації для всіх інших діє лише 7 днів”, – йдеться в повідомленні.

Окрім того, окупанти анонсували окремий папір – дозвіл на перебування на вулиці. 

“Місто перетворюють на реально гетто. Ставлення з боку окупантів до маріупольців як до рабів, незважаючи на проукраїнські чи проросійські погляди мешканців. Деякі поступки роблять літнім людям і дітям, усі інші в однаковому становищі постійного психологічного тиску”, – сказав Андрющенко.

Нагадаємо, Андрющенко заявив, що єдина та головна мета контролю над Маріуполем – це доступ до порту, найглибшого на Азовському морі, і облаштування там військової бази.

Окупанти хочуть розселити людей у Маріуполі в районі морського порту для його обслуговування.

Відомо, що Росія вивезла у Чебоксари та Владивосток майже 800 українців з Маріуполя, а також депортували 308 маріупольців на Далекий Схід, у місто Находка Приморського краю.

Російська верхівка мала плани депортації значної частини українців до концентраційних таборів на заході Сибіру для примусових робіт на будівництві нових міст.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що чверть з 16 тисяч українців, заяви про зникнення яких отримав її офіс, – з Маріуполя.

Денісова повідомила, що до РФ загалом вивезено вже понад 915 тисяч українців, серед них 170 тисяч дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram