ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ляшко: Україна не планує впроваджувати COVID-паспорти, поки достатньо свідоцтва про вакцинацію

Довідка буде безкоштовною, але вона не буде обов'язковою всередині країни.

Ляшко: Україна  не планує впроваджувати COVID-паспорти, поки достатньо свідоцтва про вакцинацію
Фото: Макс Требухов

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна поки що не планує впроваджувати COVID-паспорти. Наразі, згідно з міжнародними правилами, достатньо довідки про вакцінацію.

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.

"Поки що ми діємо в межах виключно міжнародного законодавства. Є міжнародні медико-санітарні правила, є додаток №6 до цих правил, який чітко прописує форму і вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. І наразі жодних інших паспортів ми не збираємося впроваджувати. Ми просто нашу систему охорони здоров'я перелаштували так, що за потреби двома натисканнями на клавіатурі можна видати ту форму довідки людині, яка буде подорожувати, й, імовірно, якась країна введе вимогу, що під час перетину кордону треба пред'явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію", - пояснв Ляшко.

Він додав, що ця довідка буде безкоштовною, втім, вона не буде обов'язковою всередині країни.

"100% можу сказати, що такого не буде, допоки є обмежений доступ до вакцин. І наразі ми чітко розуміємо підходи до запровадження або незапровадження якихось довідок", - сказав Ляшко.

Він наголосив, що необхідно розділяти питання імунного паспорта і міжнародного свідоцтва про вакцинацію.

"У нас уже велика кількість людей, які перехворіли і потрапили в статистику, є люди, які перехворіли, але їх система охорони здоров'я не побачила, бо не звернулися за медичною допомогою, перенесли легко, не звернулися за тестуванням. Такі люди є. І в них є імунітет, який утворився внаслідок хвороби. Тому впровадження довідок і паспортів може призвести до поділу людей. Зараз розглядаються різні питання як на рівні ЄС, так і на рівні ВООЗ, і ми долучені до цих процесів, тому треба ухвалювати рішення виважено, які мають враховувати як захист і вплив на епідемію, так і права людини зробити певні речі та вибір", - додав головний санлікар.

Нагадаємо, раніше Ляшко повідомляв, що питання можливого введення спеціальних паспортів, які можуть видаватися після вакцинації від COVID, перебуває на контролі, однак ще вивчається, чи може людина після вакцинації інфікувати інших. Він також додав, що правила дозволяють видавати свідоцтво про вакцинацію тільки в тому випадку, коли використовується препарат, схвалений ВООЗ.

Згодом він додав, що поки що всіх щеплених заноситимуть в електронну систему охорони здоров’я. Коли на міжнародному рівні запровадять обов’язкові паспорти вакцинації, українські лікарі зможуть оперативно видати довідку про щеплення.

Старт кампанії вакцинації в Україні заплановано на другий тиждень лютого. Держава отримає 117 000 доз вакцин Pfizer/BioNTech у межах ініціативи COVAX.

Сьогодні у Верховній Раді заявили, що "ми нікуди не дінемось від необхідності напрацювання паспортів імунізації" і закликали почати просвітницьку кампанію щодо щеплень від коронавірусу. Також в Україні запустять сайт для запису на щеплення від COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram