ГоловнаСуспільствоЖиття

Глава Нацполіції: у світі налічується близько 450 "ворів у законі", в Україні осіли 10%

Вони впливають на масові заходи і дестабілізують ситуацію в країні.

Глава Нацполіції: у світі налічується близько 450 "ворів у законі", в Україні осіли 10%
Игорь Клименко
Фото: Макс Требухов

Глава Нацполіції Ігор Клименко заявив, що в світі налічується близько 450 "ворів у законі", з них в Україні осіли 10%. Про це він сказав 5 червня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"У світі є десь 450 "ворів у законі", в Україну заїжджають близько 50, і дуже часто вони керують злочинним організаціями на відстані. З Туреччини, Кіпру, Греції і так далі. Вдумайтеся, 10% "ворів у законі" осіли в Україні", - сказав Клименко.

За його словами, зараз в країні перебувають 15-20 "ворів у законі", більшість з них - іноземці. Клименко зазначив, що вони не мають українського паспорта - він або підроблений, або оформлений на іншу людину.

Глава Нацполіції також наголосив, що ці люди можуть впливати на соціально-політичну ситуацію в країні.

"Всі кримінальні угруповання працюють на "ворів у законі". Більше того, гроші, які йдуть від злочинної діяльності кожного кримінального угруповання, осідають у "ворів у законі". Тому ці особи мають можливість впливати на соціально-політичне та соціально-економічне становище держави. Вони впливають і на масові заходи, і можуть дестабілізувати ситуацію як в окремому регіоні за ці гроші, так і в державі загалом", - розповів Клименко.

Нагадаємо, минулого тижня Рада включила до Кримінального кодексу поняття "вор у законі" і "сходка". Законопроєкт ухвалили у другому читанні та в цілому голосами 236 народних депутатів.

"Вором у законі" вважатиметься людина, яка завдяки авторитету, іншим особистим рисам або можливостям здійснює злочинний вплив, за який каратимуть в'язницею на термін до 15 років.

Раніше повідомлялося, що за рік в Україні затримали 21 "вора в законі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram