ГоловнаПолітика

Рада включила до Кримінального кодексу поняття "вор у законі" і "сходка"

Злочинний вплив каратимуть тюрмою на термін до 15 років.

Рада включила до Кримінального кодексу поняття "вор у законі" і "сходка"
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Верховна Рада включила до Кримінального кодексу поняття "вор у законі" і "сходка".

Про це йдеться в законопроєкті № 2513, який у четвер ухвалили в другому читанні й у цілому голосами 236 народних депутатів.

"Вором у законі" буде вважатися людина, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям або можливостям здійснює злочинний вплив.

Вводиться нова стаття 255–1 "Встановлення або розширення злочинного впливу", максимальна санкція якої – позбавлення волі на термін від 12 до 15 років із конфіскацією майна.

Також з'явилася нова стаття 255–2 "Організація, сприяння в проведенні або участь у злочинних зборах (сходці)", з покаранням від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ще одна нова стаття 255–3 передбачена для тих, хто вирішить звернутися до кримінальних авторитетів за допомогою. "Звернення за використанням злочинного впливу" буде каратися на термін від 3 до 7 років позбавлення волі з конфіскацією або без.

Закон набере чинності на наступний день після публікації.

Нагадаємо, що в першому читанні парламент проголосував за редакцію закону, яка передбачала кримінальну відповідальність просто за факт перебування особи в статусі "злодій у законі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram