ГоловнаПолітика

Садовий закликав Раду створити ТСК через "сміттєву блокаду"

Він пообіцяв надати всі необхідні свідчення.

Садовий закликав Раду створити ТСК через "сміттєву блокаду"
Фото: Lb.ua

Мер Львова Андрій Садовий звернувся до парламенту з ініціативою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування так званої сміттєвої блокади міста. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Минуло чотири роки з часу підпалу Грибовицького полігону й початку блокади. Слідство триває досі. Фігурантами розслідування є колишні службові особи, а також діючі народні депутати. Ми готові надати ТСК усі необхідні свідчення й матеріали", – повідомив мер Львова.

На думку Садового, "сміттєву блокаду" влаштували з політичних мотивів. Вона, за словами мера Львова, виявлялася в підпалі 28 травня 2016 року Грибовицького полігону твердих відходів і створення умов відсутності місця для їхнього вивезення, тиску на керівників підприємств, які обслуговують ТПВ; фізичного блокування спецтехніки на виїздах зі Львова; невиконанні керівниками держорганів рішень комісії техногенно-екологічної безпеки та НС.

Нагадаємо, що в липні 2019 президент України Володимир Зеленський пообіцяв львівському меру Андрію Садовому, що СБУ проведе розслідування "сміттєвої блокади" міста у 2016–2017 роках.

Сміттєва криза у Львові розпочався у 2016 році через закриття Грибовицького сміттєзвалища – єдиного легального місця для вивозу сміття зі Львова та навколишніх сіл. Це сталося після масштабної пожежі та зсуву сміття, у результаті чого загинули четверо осіб – троє співробітників ДСНС і еколог, тіло якого так і не знайшли.

Деякий час сміття з міста не вивозили, інші полігони країни відмовлялися приймати тверді побутові відходи зі Львова. Садовий звинуватив у сміттєвій блокаді центральну владу.

Влітку 2017 року міськрада під тиском центральної влади змушена була передати обов'язки вивезення й захоронення сміття з доплатою Львівській ОДА.

На початку липня 2019 Львівська мерія після того, як Порошенко й Синютка покинули свої посади, повернула собі функцію вивезення й захоронення сміття. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram