ГоловнаПолітика

Україна в ОБСЄ закликала створити зону безпеки по обидва боки кордону на Донбасі

Відновлення контролю над кордоном залишається ключовим елементом процесу врегулювання конфлікту.

Україна в ОБСЄ закликала створити зону безпеки по обидва боки кордону на Донбасі
Фото: Крым.Реалии

Україна запропонувала створити робочу підгрупу в Тристоронній контактній групі з питань кордону, а також закликала до створення передбаченої Мінським протоколом зони безпеки в прикордонних районах України та Російської Федерації з моніторингом і верифікацією з боку ОБСЄ.

Про це заявив під час онлайн-засідання Форуму безпеки співпраці ОБСЄ в середу, 3 червня, заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

"Відновлення контролю над кордоном залишається ключовим елементом процесу врегулювання конфлікту. Створення зони безпеки в прикордонних районах обох держав з постійним моніторингом і верифікацією з боку ОБСЄ на кордоні, як це передбачено Мінським протоколом, було б кроком у правильному напрямку", - цитує Лоссовського Укрінформ.

Український дипломат акцентував на необхідності виконання результатів нормандського саміту в Парижі, які Росія продовжує ігнорувати.

Він заявив, що Україна дотримується принципу "спочатку - безпека" в мирному врегулюванні, виступає за розроблення нового режиму всеосяжного припинення вогню і закликає Росію до конструктивних переговорів у рамках ТКГ з цього приводу.

Крім того, Україна готова до обговорення компромісів у рамках ТКГ з приводу пакетного рішення, яке стосується трьох нових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі.

Раніше віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що питання Консультативної ради щодо Донбасу вже недоцільне.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram