ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Масове тестування на коронавірус. Як зробити аналіз на антитіла?

У вівторок 19 травня набув чинності закон про масове тестування на коронавірус. Він діятиме впродовж карантину та обмежувальних заходів та передбачає обов’язкове тестування усіх, хто звертається за меддопомогою чи контактував з хворими. Тестування на Covid-19 проводитиметься не тільки відомим методом ПЛР, а й за допомогою методу імуноферментного аналізу. ІФА-тестування здійснюють в лабораторіях і, на відміну від експрес-тестів, воно є більш точним у своїх результатах. Саме масове тестування регіонів дозволить зрозуміти, де люди вже встигли перехворіти коронавірусом, навіть безсимптомно, та підготувати країну до другої хвилі, яку очікують на осінь цього року.

Детальніше – в тексті LB.ua.

Фото: EPA/UPG

Новий-старий тест

ІФА-тестування на антитіла це, фактично, третій вид тестування на Covid-19 який можна зробити в Україні, після ПЛР та експрес-тестування. Попри те, що саме тестування не є новим, але пересічному пацієнту його зробити все поки важко.

– Є два основних методи діагностики будь-якої інфекції. Перший – виявити самого збудника (якщо це вірус, то найпоширенішим методом виявлення збудника є ПЛР – полімеразна ланцюгова реакція). Другий – виявити наслідки контакту цього збудника з організмом, який в медицині називається імуноглобулінами, а “в народі” – антитілами, – пояснює колишній очільник ЦГЗ Володимир Курпіта. – Дослідження на антитіла виявляє не саму інфекцію, а те, що людина з цією інфекцією колись контактувала. Їх також проводять, якщо потрібно підтвердити якісь сумніви в діагнозі, які виникають у лікарів. Наприклад, у пацієнта є всі ознаки Covid-19, але попередні тестування ПЛР показували негативний результат, тоді застосовується діагностика на антитіла, – каже Курпіта. – Це точно дешевший (в 4-5 разів за ПЛР) та простіший метод (стандартна процедура ПЛР-діагностики триває до семи годин, то ІФА можна зробити за півтори). До того ж кількість апаратів для проведення ІФА в Україні в рази вища. Експрес-тест можна зробити за 15-30 хвилин, але тут питання до чутливості та специфічності цих тестів.

Є інфекція чи немає?

За швидкістю та методологією кожен з методів тестування поділяється на швидкий (експрес-варіант) та в лабораторних умовах.

– ІФА-тестування здійснюватиметься в лабораторії і для цього буде використовуватися кров з вени, а не з пальця. Що варто пам’ятати в цій ситуації? Оскільки антитіла є, щонайменше, трьох різних класів – A, M, G, дуже важливо щоби мати можливість діагностики всіх трьох, тому що ці класи утворюють неодночасно, а в певній послідовності, – зазначає Володимир Курпіта – Залежно від того, який клас виявляється, можна висловити припущення про давність контакту або захворювання.

Аналізи на антитіла (А, М, G) призначає лікар. Пояснюємо як вони утворюються.

Фото: EPA/UPG

Найпершим формується клас А, який зазвичай циркулює в слизовій оболонці та рідко проникає в кров. Імуноглобуліни класу М утворюються з 5-го дня від появи клінічних ознак хвороби та зберігаються в організмі впродовж трьох-чотирьох тижнів. Антитіла класу G починаються утворюватись на 10-14 день хвороби. Останні, за словами Володимира Курпіти, можуть виявити в організмі людини до чотирьох місяців і довше: “Для порівняння, антитіла до герпесу, кору чи ВІЛ можна виявити протягом всього життя. Це такий сигнальний маркер того, що людина проконтактувала з інфекцією, а наслідки цього контакту можуть бути різні”. 

Саме тестування на імуноглобуліни може бути якісним та кількісним. Якісний тест на інфекцію працює за принципом: “Є чи немає?”, наприклад, якщо з’явився “відповідний сигнал” – це означає, що в організмі є певна кількість антитіл, яка дозволяє тесту їх розпізнати. Кількісний аналіз, у свою чергу, робиться лабораторно та дозволяє виявити кількість антитіл, щоб у майбутньому відслідкувати динаміку росту або спаду імунітету людини.

LB.ua зателефонував у приватні клініки Києва, щоб дізнатись де можна здати ІФА-аналіз. Поки ця функція доступна в “Добробуті” та в лабораторіях “Діла”. У “Добробуті” якісний аналіз на імуноглобулін G коштуватиме 650 гривень + 35 грн за аналіз крові, кількісний – 985 гривень. Додатково потрібно буде оплатити консультацію терапевта – 720 гривень (640 – консультація, 80 гривень - засоби захисту). У лабораторії “Діла” в Києві аналіз на антитіла роблять лише на дому, вартість 850 гривень (аналіз коштує 500 гривень, 300 – приїзд додому та 50 гривень – саме взяття крові). У лабораторії “Євролаб” зазначили, що очікують ІФА-тестів на кінець травня; у “Сінево” тестування на коронавірус не роблять.

Про ціни на експрес та ПЛР-тестування можна прочитати в тексті “Коронавірус. Відповіді на поширені питання”.

Фото: EPA/UPG

Робота на перспективу

Отже, від п’ятниці 22-го травня в Україні розпочинається період “адаптивного карантину” – поступово буде відновлюватись рух транспорту (від нерегулярних перевезень до метрополітену), відкриються готелі, а з 10-го червня буде дозволено відвідування ресторанів у приміщенні. Однак, це зовсім не означає, що коронавірус зник і українцям немає про що хвилюватись – дотримуватись заходів безпеки необхідно, а виходити на другий етап зможуть лише ті регіони, де за останні 7 днів на 100 тис. населення налічується в середньому менше 12-ти нових випадків на Covid-19. Таких регіонів в Україні 13 і столиця поки під ці параметри поки не підпадає. У той же час, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що з понеділка 23-го травня в Києві відновлять свою роботу в звичному режимі маршрутки, автобуси та тролейбуси; з 25-го травня запрацює метрополітен, а з 1-го червня відкриються дитячі садки, школи для учнів 11-го класу та університети.

Простими словами, ІФА-діагностику використовуватимуть для того, щоб визначити, який відсоток населення проконтактував з коронавірусом. Це дозволить спланувати подальші заходи безпеки для підготовки до осіннього сезону.

– Зараз до лікарень та лабораторних центрів мають надійти тест-системи саме на ІФА-діагностику, зараз їх ще в областях немає. Можливо є в тих лікарнях, які закупили їх власним коштом, тобто це не централізовані закупівлі, – каже в.о. голови Центру громадського здоров’я Ігор Кузін. – Через те, що ІФА є суто лабораторним методом, він буде більш точним за експрес-тести і простішим у масштабуванні.

Раніше, про ефективність масового тестування як можливість післяепідемілогічного зрізу говорив у інтерв’ю LB.ua говорив головний санітарний лікар Віктор Ляшко: “Коли перехворіла велика кількість людей в певному населеному пункті, от як у нас в містечку Монастириськ, наприклад, можна пізніше прийти і протестувати всіх. І подивитися ретроспективно, хто перехворів безсимптомно або з легким перебігом хвороби. Тоді можна робити такий епідеміологічний аналіз, скільки наша система епідемнагляду виявляє вчасно, скільки пропускає випадків, і потім змоделювати, яка реальна картина з поширенням коронавірусної інфекції могла бути в нашій країні”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram