ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У МОЗ заявили, що вимоги для відкриття дитсадків важко виконати

Хвора дитина може інфікувати особу з групи ризику, наприклад, свою бабусю.

У МОЗ заявили, що вимоги для відкриття дитсадків важко виконати
Фото: valentinkstudio.com.ua

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов визнає, що встановлені для роботи дитсадків протиепідемічні вимоги досить складно виконати.

Про це повідомляє УНІАН.

"Коли ми говоримо про протиепідемічні норми, заходи, яких слід дотримуватися зокрема й у дитячих садках, то ми, перш за все, говоримо, щоби особа не захворіла… Ми розуміємо, що іноді їх досить важко виконати, ці заходи, але ми говоримо, що при дотриманні цих заходів ризик захворюваності дуже-дуже сильно знижується. Їх треба дотримуватися, адже ми не хочемо, щоби наші діти хворіли", – сказав міністр.

Степанов пояснив, що хвора дитина може інфікувати людину з групи ризику, наприклад, свою бабусю.

"Є вихователь, який повинен стежити за тими обмеженнями, які виконує дитина. Звичайно, досить важко трьох- або чотирирічній дитині сказати: ти повинен виконати перше, друге, третє й четверте. І потім розраховувати на її свідомість, що вона виконає. Для цього є вихователі, які повинні за цим стежити", – зазначив глава МОЗ.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, своєю чергою, додав, що "це питання дуже бурхливо обговорювалося з міністрами".

"Ми вирішили так – є базові правила, які видало МОЗ, після цього Міністерство охорони здоров'я з одного боку й місцева влада з іншого приймають рішення про готовність садка працювати. Вам же не потрібно, щоби дитина, яка переносить (коронавірус, – ред.) практично безсимптомно, передала вірус літній людині – бабусі чи дідусю. Ми шукаємо баланс, він буде знайдений, потрібно дати час", – сказав глава МВС.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Віктор Ляшко раніше повідомив, що рішення про відновлення роботи дитячих садків після карантину мають ухвалити 22 травня. "Або ми їх відкриваємо, або говоримо, у якій етап вони потрапляють", – зазначив він.

Дитячі садки можуть відкрити в деяких регіонах або ж тільки для деяких категорій населення – зокрема, для дітей медпрацівників, які повинні бути на роботі і яким немає з ким залишити дітей.

Згідно з початковим планом, садки мали відкритися разом з іншими навчальними закладами тільки на четвертому етапі. Виняток – випускні класи в школах, які відкриють на другому етапі.

У Києві дитсадки хочуть відкрити на початку червня. Мер столиці Віталій Кличко повідомив раніше, що влада міста готуються до відкриття навчальних закладів та затвердила регламент підготовки дитсадків і шкіл для початку роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram