ГоловнаСуспільствоЖиття

Час героїв

Covid-19 тестує нас. Не тільки і не стільки наш імунітет. Тестує нашу віру, волю, наш інтелект, нашу здатність до виживання. Пандемія тестує системи: державного управління, охорони здоров'я, соціального захисту, міжнародних відносин.

,

Фото: EPA/UPG

У цього процесу є своя драматургія. На людському рівні індуктивний психоз і паніка врівноважуються масовим героїзмом лікарів, волонтерів, поліцейських, журналістів. На рівні держав метаморфози ще більш контрастні. Країни з передовою медициною провалюють іспит, водночас інші з честю його витримують.

Україна має пройти свій шлях до перемоги. Можливо, ми коли-небудь оцінимо рішучість керівництва України і прийняті на випередження жорсткі заходи. Ми бачимо на прикладі Італії, що нині означає спізнитися. Потрібно мати залізну волю і впевненість у своїй правоті, щоб ввести карантин за відсутності явної (усвідомлюваної людьми) загрози. Робота у владі - завжди невдячна справа. Сьогодні особливо. Коли до відповідальності додається відчутний ризик.

Сьогодні відомі два шляхи боротьби з пандемією. Перший (дуже ризикований) - так званий «колективний імунітет». Цим шляхом йдуть Великобританія і Швеція. Другий шлях - ізоляція. При чому і Великобританія, і Швеція потихеньку сповзають все-таки до ізоляції. Своєчасна ізоляція дає результат. Несвоєчасна - жертви. Тому заклик «Залишайтеся вдома!» іноді забезпечується примусовою силою держави. І чим краще забезпечується, тим швидше почнеться спад показників пандемії.

Фото: mvs.gov.ua

До рецепту «Залишайтеся вдома!» додам: «не читайте і не дивіться поганих новин». Все, що потрібно знати людині, ви будете знати. Про заходи безпеки, про профілактику і т.д. Вас також швидко знайде новина про перемогу. Решта не важливе.

Водночас антигерої нашого часу - це не тільки спекулянти продуктами, медпрепаратами та авіаквитками, а й автори поганих новин, фейків. Не стати вбивцею означає не тільки самоізоляцію і нерозповсюдження, а також по можливість ізоляцію оточуючих від «жахів того, що відбуваються». Свідомо не наводжу приклади таких новин, враховуючи їх ятрогенний, руйнівний для психіки характер.

Зараз світом ходить стара притча. Паломник зустрів в пустелі мандрівну Смерть. «Куди йдеш?», - запитав у неї паломник. «Іду в Дамаск, заберу там тисячу життів», - відповіла Смерть. Вони розійшлись. І коли зустрілися знову, смерть вела зі собою п'ятдесят тисяч життів. «Ти ж говорила, що йдеш за тисячею», - здивувався паломник. «Так я тисячу і взяла, - сказала Смерть. - Решту взяв Страх». Тому відповідальність за слово лежить сьогодні не тільки на журналістах (вони сьогодні виконують свій обов'язок часом ризикуючи життям), але і на кожній людині. Будьте відповідальні, передаючи інформацію іншим людям, публікуючи пости в соцмережах. Також своє слово має сказати держава, припиняючи поширення фейків і панічних новин. Це не замах на свободу слова, це державний захід щодо захисту громадян у надзвичайний період. Тому що тут антигероями виступають держави, які розповсюджують фейки і дестабілізують ситуацію. Причому, якісні фейки, які працюють.

Але повернемося до героїв. Віднедавна у Франції з'явилася традиція: о 20.00 щовечора люди виходять на балкони своїх квартир, щоб вітати своїх героїв - лікарів, волонтерів, поліцейських (які нещадно штрафують порушників карантину), рятувальників. Це видовище надихає, люди аплодують, співають «Марсельєзу».

Французький співак-тенор Стефан Сенешаль співає з вікна для мешканців своєї вулиці в Парижі, 21 березня
2020.
Фото: EPA / UPG
Французький співак-тенор Стефан Сенешаль співає з вікна для мешканців своєї вулиці в Парижі, 21 березня 2020.

Так давайте привітаємо своїх українських героїв: лікарів, які рятують нас, наших поліцейських, які залишаються на постах, журналістів, які з ризиком для себе ведуть репортажі, наших дипломатів, які переправили на Батьківщину десятки тисяч співгромадян, фактично рятуючи їх. Щовечора о 20.00. Нехай наші герої почують, що ми про них пам'ятаємо. Папа Франциск XVI під час недільної служби закликав молитися за владу, що приймає складні рішення для нашого блага і за тих, хто допомагає реалізовувати ці рішення для нашого блага. За наших героїв.

І замість поширення поганих новин шукаємо і передаємо новини хороші, що дають надію. Їх багато. А буде ще більше.

P.S. Найбільш обнадійливі кадри, що облетіли світ, - китайські лікарі, які знімають маски на знак перемоги.

Підтримаємо наших героїв. Наблизимо день, коли українські лікарі знімуть маски.

Вадим ОмельченкоВадим Омельченко, Президент Института Горшенина
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram