ГоловнаСуспільствоЖиття

ПЦУ заборонила богослужіння з парафіянами

Віруючих закликають брати участь у заходах дистанційно.

ПЦУ заборонила богослужіння з парафіянами
Фото: EPA/UPG

Помісна православна церква України дозволяє проведення богослужінь у храмах тільки священниками і церковнослужителями, а віруючих закликає брати участь у заходах дистанційно.

Про це повідомляється на сайті ПЦУ.

"Беручи до уваги рішення органів державної влади та місцевого самоврядування щодо посилення обмежень свободи пересування та свободи зібрань, на час дії цих обмежень роз'яснити, що п. 3... дозволяє проведення богослужінь в храмах самими священнослужителями, церковнослужителями і співаками, без особистої присутності парафіян. Під час проведення таких богослужінь миряни можуть брати участь у спільній молитві, використовуючи можливості віддаленого зв'язку", - йдеться в повідомленні.

Водночас ПЦУ наполягає, що богослужіння не можуть бути повністю зупинені, а храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та "соціальної дистанції".

Нагадаємо, з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, в яких беруть участь понад 10 осіб. Дозволені тільки заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Тоді повідомлялося, що ПЦУ погодилася обмежити присутність людей на богослужіннях на період карантину. Також церква погодилася змінити спосіб подавання причастя - його можна давати в руки, для обтирання губ використовувати одноразові серветки (які потім потрібно спалити в чистому місці), використовувати одноразовий посуд для запивання. Також дозволяється подавати причастя в будь-який час, "як це робиться щодо хворих і в смертельній небезпеці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram