ГоловнаСуспільствоЖиття

Митниця запевнила, що продукти з супермаркетів не зникнуть

Фури з товарами курсують між країнами без перешкод, до того ж Україна не є критично залежною від імпортованих продуктів харчування.

Митниця запевнила, що продукти з супермаркетів не зникнуть
Фото: pumba1/Depositphotos

Митниця запевнила громадян, що продукти не зникнуть з полиць супермаркетів на період карантину, а фури з товарами курсують між країнами без перешкод. Про це у фейсбуці повідомила Нова митниця.

"Україна закрила кордон, щоб уберегти громадян від загрози заразитися коронавірусом. Утім це обмеження не стосується вантажних перевезень. Жодна країна світу не може дозволити собі перебої в поставках сировини або критичного імпорту, як і зірвати виконання експортних контрактів... Щоб українці не боялися, що завтра не буде чогось, що є зараз, Митниця щодня інформуватиме про товарообіг, а також про надходження до бюджету", - відзначили в повідомленні.

При цьому Нова митниця виокремила три ключові моменти:

1. 90% товарів, які споживають українці - вітчизняного виробництва. Україна не є критично залежною від імпортованих продуктів харчування.

2. Вантажні перевезення здійснюються нон-стоп. Маршрути для фур можуть бути переплановані з одних пунктів пропуску на інші, оскільки близько сотні пунктів призупинили свою роботу на час карантину. Відзначають, що на кордонах можуть утворюватися черги з вантажівок у зв'язку з їх ретельним санітарним контролем, але фури з товаром курсують між країнами без перешкод щодня.

3. ВР підтримала малий і середній бізнес на час карантину, ухваливши закон №3220. Документ, зокрема, вводить податкові канікули з 1 березня по 30 квітня: звільняє ФОП від сплати ЄСВ, а також звільняє від земельного податку, податку на об'єкти нежитлової нерухомості, орендної плати за земельні ділянки; скасовує штрафи за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 30 квітня.

Також зазначено, що з початку місяця і станом на 16 березня митниця перерахувала до держбюджету 14,8 млрд грн або виконала графік поденних надходжень на 90,1%. У доларовому еквіваленті - це 591 млн дол., що на 1,7% або на 10 млн дол. більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Обсяги імпорту за вагою за 15 днів березня становили 2,3 млн тонн. Обсяги імпорту за вартістю - 2,1 млрд доларів.

Нагадаємо, 17 березня повідомляли, що Мінекономіки що два дні робить зріз за даними з торгових мереж і опитує ритейлерів на предмет наявності продуктів харчування і товарів першої необхідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram