ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Декларації з лікарями підписали 29 млн українців

Декларації з лікарями підписали 29 млн українців
Фото: Макс Требухов

Станом на 1 березня 2020 року 29 млн українців підписали декларації із сімейними лікарями.

Про це повідомила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"На сьогодні вже 29 млн українців уклали декларацію із сімейним лікарем. Звертаюся до тих, хто цього ще не зробив, - вибрати свого сімейного лікаря", - написала вона у фейсбуці.

Скалецька наголосила, що "вже через місяць почнеться наступний крок змін у системі надання медичної допомоги і запрацює Програма медичних гарантій".

Маючи направлення сімейного лікаря, можна буде отримувати оплачену державою амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу, хірургічне втручання, пройти обстеження, зробити щеплення, аналізи, діагностику та отримати ліки.

Нагадаємо, медична реформа, що почалася у квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри).

З 2020 року системні зміни почнуться на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, всі види медичних послуг має оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря й заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я.

За місяць перед цим президент Володимир Зеленський несподівано оголосив про створення "колегії видатних лікарів", яка аналізуватиме медичну реформу. До неї увійшли, зокрема, директор Інституту серця Борис Тодуров, директор Інституту трансплантології Олександр Усенко, ексміністр охорони здоров'я України, кардіохірург Ілля Ємець, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Ця робоча група має внести пропозиції щодо подальшого реформування вітчизняної медицини: фінансування, вдосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їхньої заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров'я.

Перед вступом на посаду Зеленський безсторонньо відгукувався про медичну реформу (на дебатах з Петром Порошенком він дозволив собі вислів "яка це нафіг реформа"), тому після створення колегії деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький заперечує, що влада збирається скасувати реформу охорони здоров'я.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram