ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС і Нацполіція мають намір посилити покарання для викрадачів

Кількість викрадень авто зменшується з року в рік.

МВС і Нацполіція мають намір посилити покарання для викрадачів
Фото: newsroom.kh.ua

Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція ініціюють зміни в законодавстві щодо посилення відповідальності за викрадення автомобілів. Про це повідомила пресслужба МВС з посиланням на радника міністра внутрішніх справ Володимира Мартиненка.

Уточнюють, що покарання за застосування викрадачами електронних пристроїв, які розблоковують системи електронного захисту, в законі досі не передбачено.

"Ми пропонуємо карати таких ділків ув'язненням на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Крім того, за саме виготовлення таких пристроїв або їх реалізацію ми пропонуємо карати позбавленням волі на термін від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої", - сказав Мартиненко.

Він зазначив, що одним з напрямків, куди "їдуть" викрадені авто, є розукомплектування та продаж на запчастини. За словами радника міністра, "це зло, з яким боротися потрібно системно".

"Ми пропонуємо внести зміни до Кримінального кодексу, передбачивши за такий вид злочину покарання у вигляді штрафу до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис.) або позбавленням волі на термін до 5 років. Але якщо ці ж дії вчинені членом організованої групи, злочинної організації, злочинного співтовариства або під керівництвом "злодія в законі" - пропонуємо позбавляти волі на термін від 8 до 12 років з конфіскацією майна", - зазначив Мартиненко.

Радник голови МВС також розповів про проблеми так званих "двійників" - автомобілів зі зміненими ідентифікаційними ознаками (перебитими номерами).

"Зараз кримінальна відповідальність є тільки за знищення, підробку або заміну таких номерів вузлів та агрегатів. Ми пропонуємо до цього переліку додати ще і реалізацію таких транспортних засобів, збільшивши покарання до 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий термін", - додав Мартиненко.

Він зазначив, що кількість незаконних заволодінь транспортними засобами зменшується з року в рік, а рівень розкриття цього виду злочину зростає.

Так, у 2014 році було зареєстровано 11 943 випадків, з яких 3771 розкрито, в 2015-му - 11 324 випадки (3632 розкрито), в 2016-му - 12 105 випадків (3347 розкрито), в 2017-му - 8824 випадки (3116 розкрито), в 2018-му - 6500 випадків (2634 розкрито), в 2019-му - 5374 випадки, з яких 2250 було розкрито.

Нагадаємо, на початку грудня в Київській області затримали угруповання викрадачів, які займалися крадіжками машин преміум-класу. В "автопарку" викрадачів, з-поміж іншого, були автомобілі Jaguar, Lexus, Land Rover. При цьому деякі авто зупинили на адмінкордоні з Кримом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram