ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики запросили "режим тиші", щоб забрати поранених, і звинуватили ЗСУ у спробі нападу

"Командування ООС офіційно заявляє: українські захисники ніколи не застосовують зброю першими".

Бойовики запросили "режим тиші", щоб забрати поранених, і звинуватили ЗСУ у спробі нападу
Фото: Олена Максименко

Після бою у районі населеного пункту Золоте Луганської області проросійські бойовики запросили у Збройних сил України "режим тиші", щоб забрати з поля бою поранених і вбитих.

Про це повідомляє пресцентр штабу операції Об'єднаних сил у фейсбуці.

"Російські найманці при спробі підступно прорвати позиції українських військових і отримавши при цьому гідну відсіч, запросили режим "тиші" для того, щоб забрати з поля бою своїх поранених і убитих. Українська армія, виконуючи вимоги міжнародного права з ведення бойових дій, задовільнила це гуманітарне прохання противника, сподіваючись на його гідність", - йдеться у повідомленні.

Проте тим часом окупаційні війська підготували заяву, в якій звинуватили в ескалації бойових дій українську сторону.

"програвши на полі бою, ворог вирішив приховати свою поразку і видав наспіх підготовлену заяву, звинувачуючи українську сторону у спробі нападу. Весь зміст ворожої заяви свідчить про розгубленість та втрату контролю над ситуацією. Командування ООС ще раз офіційно заявляє: українські захисники непохитно стоять на засадах виконання Мінських домовленостей і ніколи не застосовують зброю першими", - підкреслили у штабі.

Нагадаємо, близько 5 години ранку 18 лютого бойовики атакували позиції Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Обстріли велися зі зброї, забороненої Мінськими угодами. Бій тривав близько п'яти годин. За офіційними даними, один військовослужбовець ЗСУ загинув, четверо отримали легкі поранення. Позиції не втрачені.

Президент Володимир Зеленський назвав загострення на Донбасі "цинічною провокацією" з метою зірвати мирний процес.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус висловив стурбованість у зв'язку з атакою підтримуваних Росією бойовиків на позиції ЗСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram