ГоловнаСуспільствоВійна

У районі Золотого відбувся інтенсивний бій, загинув один військовий, поранено чотирьох (оновлено)

Силовики заперечують втрату позицій.

У районі Золотого відбувся інтенсивний бій, загинув один військовий, поранено чотирьох (оновлено)
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Уранці у вівторок у районі населеного пункту Золоте Луганської області несподівано почалися активні бойові дії.

Про це, зокрема, повідомив у фейсбуці депутат Лисичанської міськради Віталій Шведов.

За його інформацією, найманці РФ застосували заборонене Мінськими угодами важке озброєння.

"Десь з 05:00 йде інтенсивний бій, район Золотого (шахта "Батьківщина"), Оріхове та Новотошківське. Обстріл чутно і в Лисичанську. Накривають квадрати, як у 2015 році, калібр 120 і більше. Кулі долітають до Золотого, в Новотошківському влучення в житловий масив, зруйновано житло. Ось таке розведення і "режим тиші", і для ЗСУ миротворча команда "спостерігати, а не відповідати". Де ОБСЄ, де всі інші, де "доблесні полководці" від світу?" - написав Шведов.

Журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов повідомив у фейсбуці, що бойовики атакували українські опорні пункти в районі Золотого сьогодні о 5-й ранку. За його інформацією, почався важкий бій із застосуванням усіх видів зброї, включаючи артилерію калібру 152 мм, міномети калібру 120 мм.

"Супротивник накриває бойові порядки 72-ї і 93-ї механізованих бригад у районі ділянки розведення Золоте-Оріхове-Новотошківське. На одному з опорних пунктів йде ближній бій з російською штурмовою групою. Наша артилерія веде вогонь у відповідь, підтягуються резерви. Таких широкомасштабних бойових дій на фронті не було з 2018 року", - написав Бутусов.

У пресцентрі штабу операції Об'єднаних сил офіційно підтвердили, що російсько-окупаційні війська атакували позиції ЗСУ поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, хутір Вільний.

Бойовики застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння, зокрема міномети калібру 120 мм. Також супротивник стріляв із гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів.

"Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій і зробили спробу просування через лінію розмежування. Станом на зараз триває бій. На жаль, у результаті ворожих обстрілів українські захисники зазнали втрат", - повідомили в штабі.

"Підрозділи Об'єднаних сил, які обороняються, дають адекватну відповідь збройним формуванням Російської Федерації ...Втрати супротивника уточнюються", - наголошено в повідомленні.

О 10:17 у пресцентрі ООС повідомили, що бій закінчився.

"Підрозділи Об'єднаних сил дали адекватну вогневу відповідь супротивнику й утримали повний контроль над ситуацією. Серед українських захисників, на жаль, один загиблий, четверо отримали легкі поранення, їм надають медичну допомогу. У ворога один загиблий, п'ять важко поранених. Супротивник зажадав режиму тиші. Позиції українських захисників не втрачені", - сказано в повідомленні.

Військові заявили про готовність у разі необхідності направити на передову резервні сили.

Нагадаємо, 29 жовтня 2019 року Україна почала відведення військ у районі Золотого, незважаючи на те, що щоденні обстріли з боку бойовиків тривали. 1 листопада Україна оголосила про завершення розведення сил.

Проте контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду "Золоте" тривалий час не могли відкрити через відсутність домовленості з представниками ОРДЛО. В жовтні 2019 року домовленості було досягнуто. На 1 лютого 2020 року Україна підтвердила готовність відкрити КПВВ "Золоте".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram