ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

РПЦ розриває спілкування з Александрійським патріархом через визнання ПЦУ

Представництва РПЦ в Африці переводять під пряму юрисдикцію РПЦ.

РПЦ розриває спілкування з Александрійським патріархом через визнання ПЦУ
Фото: cerkvarium.org

Священний синод РПЦ, який проходив 25-26 грудня у Москві, відреагував на визнання Православної церкви України патріархом Александрійським і всієї Африки Феодором II.

У рішенні Синоду є дві ключові тези, йдеться на сайті проєкту громадської організації "Центр релігійної безпеки" Cerkvarium

Перша - РПЦ розриває євхаристійні відносини з Александрійським патріархом Феодором II і єпископами, які вже визнали або збираються визнати ПЦУ.

Друга - представництва РПЦ в Африці переводять під пряму юрисдикцію РПЦ. Відзначається, що саме цим Москва погрожувала Каїру, "прикриваючись турботою про збереження єдиного православ'я".

Повідомляють також, що патріарха Феодора звинувачували в тому, що він одноосібно прийняв рішення про визнання ПЦУ, однак це, за інформацією Cerkvarium, не відповідає дійсності - рішення про визнання було прийнято майже всіма членами Синоду.

Повний текст Синодального рішення:

  1.  Висловити глибоку скорботу у зв'язку з антиканонічними діями Патріарха Александрійського Феодора, який вступив у спілкування з розкольниками. 
  2. Підкреслити, що рішення Патріарха Александрійського Феодора про визнання українських розкольників суперечить неодноразовим заявам Його Блаженства на підтримку канонічної Української Православної Церкви та її Предстоятеля митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в тому числі зробленим під час його останнього візиту в Українську Православну Церкву 27 вересня - 1 жовтня 2018 року, через три тижні після вторгнення Константинопольського Патріархату в Україні за допомогою призначення «екзархів» до Києва. 
  3. Відзначити, що рішення про визнання розкольницькою структури в Україні не було прийнято на проведеному 7-9 жовтня засіданні Священного Синоду Александрійського Патріархату, не виносилося на голосування його архієреїв і, відповідно, не має соборного характеру, а прийнято Предстоятелем цієї Церкви одноосібно.
  4. Підтвердити неможливість поминання імені Патріарха Александрійського Феодора у диптихах, а також молитовного та євхаристійного спілкування з ним. 
  5. Зберегти церковне спілкування з архієреями Александрійської Православної Церкви, крім тих, хто підтримав, або тих, хто в майбутньому підтримає легалізацію українського розколу. 
  6. Припинити діяльність представництва Александрійського Патріархату при Московському Патріаршому престолі.
  7. Представництво Патріарха Московського і всієї Русі при Патріархові Александрійському перетворити на парафію Російської Православної Церкви у Каїрі. 
  8. Вивести з-під юрисдикції Александрійського Патріархату парафії Російської Православної Церкви, які перебувають на Африканському континенті, і надати їм ставропігійний статус.

Нагадаємо, 8 листопада патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II під час божественної літургії в храмі в столиці Єгипту згадував ім'я митрополита Київського і всієї України Єпіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України.

Таким чином Александрійський патріархат приєднався до числа церков, які визнають автокефалію ПЦУ. Як відомо, Александрійська церква має у диптихах друге після Вселенського патріархату місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram