ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ припинила незаконну закупівлю українського озброєння до Ірану

Зловмисники намагалися налагодити поставки комплектуючих до протитанкових ракетних комплексів.

Контррозвідка СБУ припинила діяльність міжнародного угруповання, яке забезпечувало фінансування незаконних операцій з придбання в Україні товарів військового призначення для реалізації в Ірані. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фото: СБУ

"Оперативники і слідчі спецслужби встановили, що група вихідців з Ірану намагалася налагодити поставки комплектуючих до протитанкових ракетних комплексів. Незаконне переправлення такої продукції до Ірану суперечить резолюції РБ ООН №2231 від 20.07.2015", - зазначили в СБУ.

Для фінансування махінацій використовувалися фірми з ознаками фіктивності, зареєстровані в Україні, Ірані, Туреччині, країнах Балтії та офшорах. Крім того, зловмисники створили тіньову систему незаконних переказів і переведення у готівку грошей поза контролем органів фінансового моніторингу.

"За інформацією спецслужби, протиправна діяльність є частиною неофіційної фінансово-розрахункової системи "хавала", яка є незаконною альтернативою офіційним платіжним системам", - повідомили у відомстві.

Під час обшуків за місцями функціонування так званих бек-офісів "хавали" і проживання зловмисників в Київській і Дніпропетровській областях правоохоронці вилучили фінансову документацію, печатки та бланки закордонних суб'єктів господарювання, ключі доступу до систем клієнт-банк, обчислювальну техніку, матеріальні та оптичні носії інформації та мобільні телефони.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Також правоохоронці виявили гроші у сумі майже $600 тис. і €235 тис.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження у ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою), ч.2 ст.201 (контрабанда), ч.2 ст 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України, тривають невідкладні слідчі дії.

Вирішується питання про накладення арешту на отримані кошти.

Нагадаємо, раніше СБУ розкрила механізм поставки контрафакту для "Укрзалізниці". Кілька жителів Донецької області і Києва здійснювали закупівлі на одному з кримських електротехнічних заводів комплектуючих для високовольтних ліній електропередач. Використання цієї продукції загрожувало збоями в роботі перевізника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram