ГоловнаСуспільствоЖиття

Усі шахти "Львіввугілля" залишилися без електроенергії, - Волинець (Оновлено)

Міненерго заявило, що енергопостачання шахт "Львіввугілля" відновлено.

Усі шахти "Львіввугілля" залишилися без електроенергії, - Волинець (Оновлено)
Фото: ubr.ua

У ніч з 22 на 23 грудня на всіх шести шахтах "Львіввугілля" вимкнули електроенергію. Про це на фейсбуці повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, зазначивши, що почалося затоплення і це надзвичайна ситуація.

"Знеструмлено підйоми, водовідливи, вентилятори головного провітрювання. На всіх 6 шахтах втрачено контроль за рудничною атмосферою, йде затоплення", - повідомив Волинець.

За його словами, відключення шахт ДП «Львіввугілля» від електроенергії сталося через нездійсненні вимоги «постачальника останньої надії» районної електромережі - оплатити наперед 22 млн грн за електроенергію грудня 2019 - січня 2020 року.

"Зрозуміло, шахтарі не в змозі виконати такі вимоги через відсутність коштів, накопичені перед ними борги не тільки із зарплати, а й за відвантажене вугілля. Тільки ПАТ "Центренерго" заборгувало гірникам " Львіввугілля" 92 млн грн, не сплативши ні копійки за вугілля, відвантажене в жовтні, листопаді, грудні", - підкреслив Волинець.

Він додав, що такого ще не було в історії енергетичної і вугільної галузей. «І це в той час, коли в інтересах діячів бізнесу за підтримки голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса і сприяння міністра енергетики Олексія Оржеля, інших представників органів влади триває постачання і закупівля електроенергії, вугілля з країни-агресора Росії».

Волинець також повідомив, що Незалежна профспілка гірників звертається з телеграмами до президента, прем'єр-міністра про необхідність ужити термінових заходів для реагування на надзвичайну ситуацію.

До складу "Львіввугілля" входять шість робочих шахт: "Великомостівська", "Межиріченська", "Відродження", "Лісова", "Степова", "Червоноградська".

Оновлення. Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища заявило, що енергопостачання державного підприємства "Львіввугілля" відновлено.

"Урегульовано ситуацію з електропостачання на шахтах ДП "Львіввугілля". Світло на шахтах відновлено", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, СБУ викрила керівництво державних шахт "Львіввугілля" на організації масштабних корупційних схем із виплатою зарплати шахтарям. Через ці дії державна структура щомісяця втрачала понад мільйон гривень.

До оборудок причетні керівники шести шахт. Вони використовували працю підлеглих в особистих цілях, а також для участі в комерційних проектах. Деякі робітники навіть продовжували отримувати зарплату, перебуваючи за кордоном на заробітках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram