ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УПЦ МП розірвала відносини з церквами, які визнали ПЦУ

Помісну церкву України нещодавно визнали Елладська і Олександрійська православні церкви.

УПЦ МП розірвала відносини з церквами, які визнали ПЦУ
Фото: news.church.ua

Українська православна церква Московського патріархату вирішила припинити євхаристійне спілкування з Елладською та Олександрійською православними церквами. Відповідне рішення прийняв Синод УПЦ МП на засіданні 6 грудня, інформує пресслужба церкви.

Рішення викликане визнанням з боку церкви Греції і Олександрійського патріархату автокефалії Православної церкви України.

"Члени Синоду ... з сумом констатували, що подальше перебування Української Православної Церкви в євхаристійному спілкуванні з Предстоятелями Елладської та Олександрійської Помісних Православних Церков, а також з ієрархами і кліриками цих Церков, які матимуть євхаристійне спілкування з представниками «ПЦУ», неможливе", - йдеться в повідомленні.

Прийнято рішення оприлюднити відповідну заяву Священного Синоду УПЦ МП, яке буде оголошено в неділю, 8 грудня, у всіх храмах церкви.

Рішення означає, що віруючі УПЦ МП не повинні причащатися в храмах цих церков, а священники і єпископи - співслужити в літургіях.

Нагадаємо, помісна Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній. Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм в Константинополі 6 січня 2019 року.

ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу. Поки що її визнали три церкви - Константинопольська, Елладська і Олександрійська.

21 листопада в Києві разом з главою ПЦУ митрополитом Епіфанієм співслужив представник Церкви Чеських Земель і Словаччини єпископ Шумперкский Ісайя, хоча чеська церква так і не оголосила свого рішення щодо ПЦУ.

28 листопада крок до визнання ПЦУ зробила Болгарська церква. На літургії Пловдівського митрополита вперше пом'янули ім'я Епіфанія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram