ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

​ПЦУ довічно зберегла за Філаретом Володимирський собор і резиденцію в центрі Києва

Церква врахувала минулі особливі заслуги почесного патріарха.

​ПЦУ довічно зберегла за Філаретом Володимирський собор і резиденцію в центрі Києва
Фото: Макс Требухов

Синод Православної церкви України на засіданні 5 грудня ухвалив рішення про забезпечення гідного становища почесного патріарха Філарета.

Про це йдеться на сайті церкви.

Враховуючи минулі особливі заслуги у розвитку православної церкви України, за Філаретом зберігається довічне право на здійснення богослужінь у Володимирському соборі та проживання в резиденції на Пушкінській, 36.

Крім того, у складі ПЦУ спеціально під Філарета створюється окрема релігійна організація у формі місії.

"Думки про те, що Православна церква України нібито "хоче викинути патріарха Філарета на вулицю" не відповідають дійсності і безпідставно провокують непорозуміння серед віруючих і у громадськості", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Бєлгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Цього самого дня були обрані ще два майбутніх єпископи УПЦ КП - архімандрит Андрій (Маруцак) та ієромонах Ілля (Зеленський).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання колишніх заслуг зберіг за ним місце в єпископаті.

Філарет відмовився визнавати рішення Православної церкви України, оголосивши її "так званою" церквою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram