ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ "накрила" київський конвертцентр з обігом мільярд гривень на рік

Замовниками цих послуг, серед інших, були держпідприємства.

Фото: facebook/Прокуратура міста Києва

У Києві СБУ припинила діяльність конвертаційного центру із загальним обсягом понад один мільярд гривень на рік. Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Оперативники спецслужби встановили, що цей конвертцентр діяв з 2017 року.

На замовлення клієнтів зловмисники проводили фінансові операції, використовуючи низку фіктивних підприємств, щоб незаконно знімати готівку з метою ухилення від податків і виведення грошей у тіньовий сектор економіки.

Фото: facebook/Прокуратура міста Києва

Фото: facebook/Прокуратура міста Києва

Фото: facebook/Прокуратура міста Києва

Спецслужба зазначає, що серед замовників таких послуг були також представники комерційних структур реального сектору економіки Київської області і низка держпідприємств. Під час обшуків у Києві в офісних приміщеннях, автомобілях і за місцем проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили понад 130 печаток фіктивних комерційних структур, держпідприємств і більш ніж 4 мільйони готівки в різних валютах у гривневому еквіваленті.

Крім того, були виявлені установчі, реєстраційні документи та печатки «офшорних» компаній, які використовували для виведення коштів за кордон, з подальшим псевдоінвестуванням і їх легалізацією через придбання рухомого і нерухомого майна.

Правоохоронці також вилучили комп'ютерну техніку, електронні ключі і носії інформації, що містять фінансово-господарську і бухгалтерську документацію, що підтверджує незаконну діяльність.

У рамках цієї справи розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, в серпні СБУ ліквідувала конвертаційний центр з обігом 100 млн гривень, який діяв у Київській і Одеській областях.

Протягом 2018-2019 років конвертцентр надавав підприємствам реального сектору економіки незаконні послуги з мінімізації сплати податків і переведення безготівкових коштів у готівку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram