ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Профільні експерти висловилися за продовження медреформи

Президент повинен не тільки продовжити курс реформи, а й посилити її.

Профільні експерти висловилися за продовження медреформи
Фото: twitter/Город Х‏

Після зміни президента України реформування сфери охорони здоров'я має бути продовжене, але зі зміною в окремих положеннях. Про це заявили профільні експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

У Аптечній професійній асоціації України (АПАУ) вважають, що під час президентства Володимира Зеленського повинні бути продовжені всі розпочаті зміни в рамках медреформи. "Безумовно, потрібно продовжувати розпочату медреформу. АПАУ виступає за те, щоб усі розпочаті процеси в рамках медреформи продовжила нова влада. Сподіваємося, що так і буде", - сказали в асоціації.

Разом з тим, голова громадської організації "Всеукраїнська фармацевтична палата" Олег Клімов упевнений, що новому уряду потрібно переглянути медреформу і спільно з представниками професійного співтовариства розробити держпрограму розвитку системи охорони здоров'я, яка була б "пацієнтоорієнтованою".

"При цьому необхідно прописати жорстку модель контролю її втілення і зону відповідальності кожного громадянина (чиновника) за успішністю її втілення або навпаки", - сказав він.

Клімов також вважає, що "фундаментом існування національної системи охорони здоров'я є затверджена урядом національна політика забезпечення лікарськими засобами".

"Реформа системи охорони здоров'я повинна передбачати весь ланцюг галузі, враховувати роль власного виробника лікарських засобів, створювати мотиваційні чинники в галузі, а не втілювати реформи за рахунок грантів, не створювати "закритий клуб експертів", що мають доступ до формування правил в інтересах вузького кола зацікавлених осіб", - зазначив він.

Голова правління громадської організації "Асоціація приватних медустанов України" Дмитро Левченко зазначив, що не існує "магічного способу зробити українську систему охорони здоров'я сучасною, якісною і достатньою не провівши реформ".

"Іншого шляху не існує. Всі цивілізовані країни пройшли його в той чи інший спосіб. Президент не тільки повинен продовжити курс цієї реформи, а й посилити його!" - сказав експерт.

На його думку, "команда, яка зараз працює в Міністерстві охорони здоров'я і НСЗУ, здатна реалізувати цю стратегічно важливу для України реформу".

Обговорення експертів пов'язані з тим, що Володимир Зеленський відмовився визнати медичну реформу успішною на дебатах, проведених 19 квітня на НСК "Олімпійський".

"Якщо ліків якісних немає, якщо цін доступних на ліки немає, якщо нормальних умов в лікарнях немає, якщо нормальних зарплат у лікарів немає - яка це нафіг реформа?" - заявив кандидат у президенти.

Ці слова прокоментувала і міністр охорони здоров'я Уляна Супрун: "Не знаю, чи виграє Зеленський вибори. Але він точно не зупинить медичну реформу".

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №6327 - ключовий у реформі охорони здоров'я. Він вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

14 листопада 2017 року було прийнято ще один законопроект з цього пакета - №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості пропонують встановити систему стимулів, зокрема забезпечення працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці, в тому числі розвиненою матеріально-технічною базою для медичного обслуговування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram