ГоловнаСуспільствоЖиття

Українським журналістам вручатимуть премію ім. Гонгадзе

Розмір нової нагороди становитиме $3 тис.

Українським журналістам вручатимуть премію ім. Гонгадзе
Фото: KP.UA

У Києві представили нову нагороду у сфері журналістики - премію імені Георгія Гонгадзе. Засновниками премії виступила громадська організація Pen Ukraine у партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської бізнес-школи й інтернет-виданням "Українська правда", яке заснував Гонгадзе.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Розмір премії становитиме $3 тис. Перше нагородження пройде 21 травня - в день народження Георгія Гонгадзе.

"Для мене ця премія буде для тих, хто відважно, відповідально і по-новому створює для України шляхи для пошуку правди і збереження довіри. Я хочу, щоб ця премія служила, як колись він сам, певним барометром у журналістському середовищі, а майбутні володарі служили б прикладом у професії", - сказала Мирослава Гонгадзе під час скайп-включення на презентації премії 9 квітня в Києві.

Нагорода покликана підтримати журналістів, які дотримуються принципів і цінностей незалежної журналістики, демонструють свій професіоналізм, компетентність, створюють матеріали, які призводять до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві і до змін у країні, а також вносять істотний вклад у розвиток медіа-сфери.

Мирослава також зазначила, що хотілося підкреслити важливі для журналістської професії складові - відповідальність, збереження довіри і принциповість.

"Георгій був насправді не тільки бійцем медійного фронту, він насправді намагався створювати нові смисли, формати в журналістиці", - додала вона.

Лауреатів премії обиратиме журі з 9 осіб. Серед них: члени сім'ї Георгія Гонгадзе, представники Pen Ukraine, "Української правди", Асоціації випускників Києво-Могилянської бізнес-школи, а також авторитетні медіа-експерти, інтелектуали і громадські діячі.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року в Києві. У листопаді того самого року в лісі Київської області виявили обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

Замовників убивства досі не встановлено.

За вбивство журналіста в січні 2013 року Печерський районний суд Києва засудив колишнього начальника департаменту зовнішньої розвідки МВС Олексія Пукача до довічного тюремного ув'язнення.

Незважаючи на те, що на одному із судів Пукач натякав, що мотиви для вбивства мав колишній президент Леонід Кучма і голова його адміністрації Володимир Литвин, у січні 2019 року генпрокурор Юрій Луценко констатував, що юридичних доказів провини Кучми в організації вбивства журналіста Гонгадзе немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram