ГоловнаСуспільствоЖиття

Парламент Нової Зеландії заборонив напівавтоматичну зброю після терактів у мечетях

Усі депутати, крім одного, підтримали цей законопроект.

Парламент Нової Зеландії заборонив напівавтоматичну зброю після терактів у мечетях
Фото: ЕРА

Парламент Нової Зеландії переважною більшістю голосів проголосував за посилення закону про зброю після терористичних атак у Крайстчерчі.

Зміна цього закону передбачає заборону на продаж напівавтоматичної зброї, його запчастин і боєприпасів у країні. Про це повідомляє новозеландський телеканал TVNZ.

З такою пропозицією виступила прем'єр-міністр Джасінда Ардерн після терактів у мечеті на півдні країни. Парламент очікує, що до п'ятниці цей законопроект схвалить генерал-губернатор Нової Зеландії і документ набуде чинності. Законопроект підтримали 119 парламентаріїв, проти висловився лише один депутат.

"У минулому було дуже небагато випадків, коли я бачила таку єдність у парламенті, і я не можу уявити собі обставин, коли ця єдність була б більш необхідною, ніж зараз", - сказала Ардерн про голосування за законопроект.

Після того, як закон набуде чинності, власники напівавтоматичної зброї зобов'язані будуть здати його в поліцію за певну компенсацію. Якщо вони цього не зроблять, їм може загрожувати до п'яти років позбавлення волі.

У рамках закону передбачено, що при зберіганні такої зброї є винятки. Вони поширюються на колекціонерів і людей, що займаються боротьбою з сільськогосподарськими шкідниками.

Нагадаємо, 15 березня 2019 року в новозеландському місті Крайстчерч озброєні люди під час п'ятничної молитви напали на дві мечеті - "Аль-Нур" у центрі міста і на мечеть у передмісті Лінвуд. У результаті терактів загинули 49 осіб, ще один помер пізніше в лікарні.

Нападником виявився 28-річний австралієць і житель Нової Зеландії Брентон Таррант, він упродовж 17 хвилин транслював усе, що відбувається, через соцмережі. Він залишив на місці злочину 74-сторінковий антиіммігрантський маніфест, в якому пояснив, ким він був, і свої мотиви нападу. Він заявив, що є "28-річним білим австралійцем і расистом".

З'ясувалося, що терорист у своєму "маніфест" згадав і Україну: "Ви не знайдете спокою ні в Ісландії, ні в Польщі, ні в Новій Зеландії, ні в Аргентині, ні в Україні", - загрози були адресовані мусульманам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram