ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти роз'яснило, які документи необхідні для прийому дітей до першого класу

Документи можна подавати до 31 травня.

Міносвіти роз'яснило, які документи необхідні для прийому дітей до першого класу
Первоклассники (архивное фото)
Фото: www.president.gov.ua

Для першочергового зарахування дитини до першого класу за місцем проживання підтвердити місце проживання можна не тільки реєстрацією, але і низкою інших документів.

Про це йдеться в листі МОН щодо прийому дітей до перших класів у 2019 році, яке було розіслано в усі школи та місцеві органи влади, повідомляють на сайті міністерства.

"Минулого року, відповідно до вимог нового закону "Про освіту", ми змінили порядок зарахування дітей до перших класів. Тепер кожна дитина може піти в школу, найближчу до її місця проживання, закріплену за цією територією - без будь-яких тестів, співбесід або інших випробувань", - зазначив перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Він пояснив, що для першочергового зарахування необхідно підтвердити місце проживання одним із документів, перелік яких закріплений у постанові КМУ №684 "Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів".

"Але вже зараз є звернення батьків, що для підтвердження місця проживання школи вимагають винятково відповідну реєстрацію. Це неприпустиме обмеження прав дитини на першочергове зарахування", - наголосив перший заступник міністра.

Зокрема, підтвердити місце проживання дитини можна такими документами:

- паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення на постійне проживання, вид на проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення по захист в Україні) одного з батьків дитини або законних представників;

- довідка про реєстрацію місця проживання дитини або одного з її батьків або законних представників;

- довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- документ, що засвідчує право власності на відповідне житло;

- рішення суду, яке набуло чинності, про надання особі права на вселення в житлове приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;

- документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди і т. п.), укладений між фізичними особами (за умови його реєстрації або нотаріального посвідчення) або між юридичною та фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку;

- довідка про проходження служби у військовій частині;

- акт обстеження умов проживання.

Цей перелік не є вичерпним - підтвердженням також може бути інший офіційний документ, що містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з його батьків або законних представників.

Дату початку прийому документів визначають місцеві органи самоврядування. У деяких регіонах прийом уже оголошено. Водночас кінцева дата подачі документів єдина для всіх - 31 травня.

Батьки мають право подати заяву в школу, на території обслуговування якої вони проживають. Зарахування в цю школу дитині гарантується законом. Також батьки мають право подати заяву в будь-який інший заклад - до нього дитина може бути зарахована на вільні місця, зокрема за результатами жеребкування. Якщо на 31 травня кількість поданих заяв перевищує кількість місць, то не пізніше, ніж 1 червня видається наказ про зарахування всіх дітей. Їхній список публікується винятково в закладі освіти.

Коли в школі залишаються вільні місця, інформація про них розміщується на інформаційному стенді закладу і його сайті (в разі відсутності - на сайті органу, в сфері управління якого перебуває заклад).

Якщо на 31 травня кількість поданих заяв перевищує кількість місць, то до 1 червня зараховуються діти: місце проживання яких на території обслуговування школи підтверджено; які є рідними (усиновленими) братами і/або сестрами учнів цього закладу освіти, дітьми його працівників цього закладу освіти або випускниками дошкільного підрозділу закладу освіти (у разі його наявності).

До 15 червня зараховуються всі інші діти за результатами жеребкування. Воно проводиться з 5 по 10 червня і є публічним.

З 1 до 15 червня заяви про зарахування не приймаються. Але після 15 червня є можливість подати заяви на вільні місця.

"Присутність дитини під час подачі заяви, жеребкування або зарахування не є обов'язковою, не може бути умовою зарахування і цього не можуть вимагати в закладі освіти", - підкреслили в Міносвіти.

Нагадаємо, Волинська, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська та Запорізька області можуть не встигнути закупити обладнання для перших класів до 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram