ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти вводить прийом у школи за пропискою

Чиновники назвали це "територіальним принципом".

Міносвіти вводить прийом у школи за пропискою
Фото: Макс Требухов

Міністерство освіти і науки вирішило змінити порядок зарахування дітей до шкіл. Згідно зі змінами, першочергове право на зарахування в школу матимуть діти, які проживають на території, що закріплена за нею.

Про це йдеться в проекті порядку, який винесено на громадське обговорення.

Для підтвердження права дитини, яка проживає на території обслуговування школи, один із батьків повинен надати один із таких документів: паспорт (тимчасове свідоцтво громадянина, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання), в якому вказані відомості про місце проживання; довідку про реєстрацію місця проживання особи з Єдиного демографічного реєстру; виписку з Єдиного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання; копію документа про право на проживання дитини (право власності або користування житлом).

Якщо право на першочергове зарахування не доведено, діти можуть розраховувати на місце в школі тільки за наявності вільних місць.

Відзначають, що адміністрація шкіл і місцеві органи влади будуть зобов'язані вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, а саме: відкриття додаткових класів, у тому числі інклюзивних або спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, в тому числі введення змінності в навчанні.

Такий принцип діятиме вже з 2018 року.

Зміна порядку покликана викорінити практику проведення конкурсів для першокласників. "Поняття "конкурс в перший клас", яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської громадськості, відходить у минуле", - заявили з цього приводу в Міносвіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram