ГоловнаСуспільствоВійна

Полторак обговорив з міністром оборони Швеції введення миротворців на Донбас

Сторони домовилися з приводу всіх обговорюваних питань.

Полторак обговорив з міністром оборони Швеції введення миротворців на Донбас
Фото: mil.gov.ua/news

Міністр оборони України Степан Полторак провів зустріч з головою оборонного відомства Королівства Швеція Петером Хультквістом, протягом якої сторони обговорили введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це повідомляють на сайті Міноборони.

"Сьогодні під час зустрічі з колегою з Королівства Швеція ми розглянули питання про можливість розгортання миротворчої Місії ООН на тимчасово окупованих територіях України і можливість узяти участь у цій Місії Збройних сил Швеції, - зазначив Полторак. - Я хотів би сказати, що з усіх питань ми домовилися і наше рішення абсолютно конструктивне.

Він також повідомив, що під час зустрічі було обговорено ситуацію з безпекою і в Україні, і у світі.

"Ми розглянули питання продовження співпраці у сфері підготовки підрозділів ЗСУ шляхом можливого залучення представників Збройних сил Швеції до проведення навчально-тренувальної місії операції UNIFIER у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Яворівському полігоні у Львівській області", - зазначив Полторак.

"Ми обговорили можливості розширення формату співпраці між міністерствами оборони України та Швеції. Зокрема, ми домовилися переглянути міжурядовий протокол, згідно з яким будуються наші взаємини. Цей міжурядовий протокол був підписаний ще 2001 року, ми сьогодні домовилися про те, що необхідно побудувати повноформатний договір між міністерствами оборони України та Швеції про співробітництво в оборонній сфері", - додав міністр оборони.

Нагадаємо, раніше Полторак обговорив можливість залучення Сил оборони Фінляндії до місії ООН на Донбасі.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонує тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

У лютому з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена - стосовно можливого формату місії. Він передбачає, що в Україну направлять близько 20 тис. миротворців і 4 тис. поліцейських, які візьмуть під контроль усю територію ОРДЛО, включно з держкордоном.

Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять у НАТО, прийнятні і для України, і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі. Деякі країни вже висловили готовність узяти участь у місії. Зокрема, президент Білорусі Олександр Лукашенко теж заявив, що білоруські миротворці готові стати між сторонами конфлікту. В українському МЗС одразу ж відкинули цю ідею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram