ГоловнаПолітика

Путін згоден на розміщення миротворців на кордоні

"Росія "за" або "проти"? Ми як мінімум не проти".

Путін згоден на розміщення миротворців на кордоні
Фото: EPA/UPG

Росія "як мінімум не проти" розміщення миротворців у всій зоні конфлікту на Донбасі, а також на кордоні з Росією, заявив президент РФ Володимир Путін. При цьому він зазначив, що про це потрібно домовлятися з "ДНР" і "ЛНР".

На прес-конференції за підсумками переговорів з австрійським канцлером Себастьяном Курцем президент Володимир Путін розповів, як розвивалася ідея розмістити миротворчий контингент на сході України, повідомляє РБК.

За його словами, спочатку Україна поставила питання про озброєння моніторингової місії ОБСЄ, яка працює в зоні конфлікту. "Ми погодилися, ОБСЄ відмовилася з посиланням на те, що ні досвіду такого у ОБСЄ немає, ні людей", - зазначив Путін. Побоювання, за його словами, також викликало те, що озброєні співробітники місії можуть стати мішенями для обох сторін конфлікту.

Після цього була висловлена ідея про місію ООН, яка б забезпечила безпеку СММ ОБСЄ. "Ми погодилися", - сказав Путін. Потім в телефонній розмові канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що миротворці повинні бути також розміщені на кордоні Росії і України. "Я сказав: ти, напевно, права", - заявив російський президент.

"Ми і на це пішли. Але і цього виявилося недостатньо. Тепер кажуть, що вони повинні бути всюди, тобто фактично поставити всю територію [конфлікту на Донбасі] під міжнародний контроль. Росія "за" або "проти"? Ми як мінімум не проти, але треба домовлятися з цими невизнаними республіками, йдіть тоді і з ними домовитеся. Ні, цього ніхто робити не збирається", - зазначив Путін.

Нагадаємо, розмова Меркель і Путіна відбулася у вересні 2017 року. Прес-служба Кремля тоді повідомляла, що Росія погодилася з тим, щоб миротворча місія ООН мала доступ не тільки до лінії розмежування на Донбасі, а й до іншої території, де проводить свої інспекційні поїздки спостережна місія ОБСЄ. Про українсько-російський кордон в повідомленні не згадувалося.

Питання розміщення миротворців на кордоні з Росією - одне з принципових вимог України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram