ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ заявило про завершення переходу на нову модель фінансування "Гроші йдуть за пацієнтом"

Найближчим часом відповідний проект постанови розгляне Кабмін.

МОЗ заявило про завершення переходу на нову модель фінансування "Гроші йдуть за пацієнтом"
Фото: Макс Требухов

Медичні установи первинної ланки завершили перехідний період нової моделі фінансування "Гроші йдуть за пацієнтом". Починаючи з 1 квітня, Національна служба здоров'я буде оплачувати медичні послуги відповідно до кількості підписаних декларацій, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Найближчим часом Кабінет Міністрів України розгляне відповідний проект постанови.

У МОЗ підкреслили, що для отримання повного переліку послуг у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, гарантовано оплачених Національною службою здоров'я, потрібно вибрати свого лікаря і підписати з ним декларацію. Кінцевого терміну підписання декларації не існує. Декларацію з обраним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна підписати під час планового візиту в будь-який час.

Якщо в лікаря вже достатньо пацієнтом, він може рекомендувати іншого медика. Докладну інформацію про найближчий до пацієнта центр первинної медико-санітарної допомоги, кількість лікарів і кількість декларацій можна отримати на сайті Національної служби здоров'я.

У разі невідкладного стану пацієнтів, які не обрали свого лікаря або якщо лікар у відпустці або відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть медичну допомогу безоплатно. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, і форму декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

У МОЗ підкреслили, що екстрена медична допомога буде приїжджати на виклики до всіх пацієнтів, яким потрібна медична допомога, незалежно від того, підписано декларацію із сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

Нагадаємо, 2 квітня 2018 року Національна служба здоров'я почала першу хвилю підписання договорів про надання першої медичної допомоги з установами первинки. Кабінет Міністрів 27 лютого оголосив про запуск пілотного проекту реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медгарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram