ГоловнаСуспільствоЖиття

Політв'язень Гриб перебуває на межі життя та смерті, - Денісова

Омбудсмен повідомила, що українець потребує термінової операції на серці.

Політв'язень Гриб перебуває на межі життя та смерті, - Денісова
Павел Гриб
Фото: Цензор

Український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що громадянин України Павло Гриб, який перебуває в ув'язненні в Росії, потребує термінової операції на серці.

Про це вона написала у Фейсбуці.

"20-річний політв'язень вимагає негайної операції на серці, стан його здоров'я - надкритичний. За результатами обстежень лікарі діагностували у нього цілу низку серйозних хвороб", - повідомила Денісова.

Вона наголосила, що в колонії, де утримують Гриба, недооцінюють критичність його стану та ігнорують наявність важких захворювань.

"Гриба не забезпечують повноцінним медикаментозним лікуванням і це сприяє загостренню наявних хвороб. Також, негативний вплив на стан здоров'я в'язня Кремля посилюють умови утримання, стресові ситуації і неповноцінне харчування", - заявила омбудсмен.

Денісова звернулася до голови Комітету проти тортур ООН, Комісара Ради Європи з прав людини, віце-президента Міжнародного Комітету Червоного Хреста, голови делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, а також до голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні з проханням сприяти в наданні українцю негайної медичної допомоги.

"Також звертаюся до дипломатичних представників, які перебувають в Ростові-на-Дону, з проханням вжити всіх можливих заходів для здійснення неупередженого та об'єктивного моніторингу дотримання прав і свобод політв'язня. Прошу бути присутнім під час судових засідань у справі щодо ув'язненого громадянина України Павла Гриба", - додала Денісова.

Нагадаємо, Гриба затримали російські силовики на території Білорусі в серпні 2017 року за звинуваченням у пособництві в підготовці теракту.

Висновок за результатами обстеження в консультативно-діагностичному центрі Ростова-на-Дону (Росія), складений лікарем Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Василем Притулою, свідчить про появу у Павла Гриба цирозу печінки і зниження функції згортання крові. Водночас, кілька днів тому російські лікарі провели зовнішній огляд важко хворого українця і заявили про хороший стан його здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram