ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд знову не зміг розглянути відеоматеріали у справі екс-командира харківського «Беркута» Лукаша

Наступне засідання відбудеться 7 лютого.

Суддя Тетяна Щасна
Фото: Аліса Кияниця
Суддя Тетяна Щасна

Сьогодні відбулося ще одне засідання Дарницького районного суду у справі екс-командира харківського «Беркута» Владислава Лукаша. Про це повідомляє кореспондент LB.ua із зали суду.

Нагадаємо, що Лукаш звинувачується в причетності до побиття активістів на Банковій 1 грудня 2013 року і на Інститутській 18 лютого 2014 року під час Революції Гідності.

Засідання мало розпочатися з перегляду відео слідчих експериментів, оскільки на засіданні 22 січня цього зробити не вдалося через відсутність у залі потрібної техніки.

Сьогодні з'ясувалося, що ситуація не змінилася. На прохання судді Тетяни Щасної прокурор Максим Смирнов приніс на засідання свій особистий ноутбук, але після кількох безуспішних спроб відтворення відео суд визнав перегляд матеріалів в таких умовах (маленький екран, неякісний звук) неможливим.

Фото: Аліса Кияниця

Олег Король, адвокат потерпілої сторони, зачитав запит народного депутата України Олександра Бригинця до голови Державної судової адміністрації, в якому нардеп просить не допускати штучного протиправного затягування судової справи щодо Владислава Лукаша та забезпечити належні технічні умови для справедливого розгляду матеріалів справи.

«Ніде нічого не працює. Не тільки техніка, а й закони теж», - прокоментував ситуацію потерпілий Олександр Тимошенко.

Під час засідання було допитано потерпілого Анатолія Григоренка (82 роки), якого побили 1 грудня 2013 року під час мітингу на вул. Банковій. Він розповідає, що того вечора хтось вдарив його палицею по голові, через що Григоренко впав на землю, і його знову почали бити: «Я отямився досить швидко. Тільки-но я спробував піднятися, почалися знову удари - і я знову знепритомнів. Тобто лежачого почали дубасити».

Анатолій Григоренко
Фото: Аліса Кияниця
Анатолій Григоренко

На питання, чи бачив він того, хто завдавав йому ударів, чоловік відповів: «Я черевик тільки бачив, обличчя не бачив, - і додав: Я їх всіх прощаю. І тих, хто мене бив, теж. Я тільки не прощаю тих, хто дозволив такі дії, тих, хто командував цим побоїщем».

У зв'язку з технічною неукомплектованістю була призначена дата наступного засідання - 7 лютого.

Юлія Науменко, адвокат потерпілих, коментує сьогоднішнє засідання так: «Технічні проблеми ми вже намагаємося вирішити близько двох місяців, з моменту розслідування справи. В інших судах ці проблеми вирішені, в цьому, на жаль, ні».

На уточнювальне питання LB.ua Науменко відповідає так: «З такими затримками і проблемами ми за одне засідання можемо допитати лише одного потерпілого. 174 потерпілі - 174 засідання. Якщо навіть на рік ми будемо проводити 20 засідань, то, відповідно, це дуже затягнеться, - і додає: Природно, сторона захисту (адвокат Владислава Лукаша Наталія Вознюк - LB.ua) всіляко намагається затягнути час. Тому що захисник заявляла відвід суддям Деснянського суду, і близько півтора року розгляд справи взагалі не міг розпочатися. Півтора року були просто витрачені даремно».

Владислав Лукаш (архів)
Фото: Сергій Нужненко
Владислав Лукаш (архів)

Як раніше повідомлялося, Владислав Лукаш звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, перешкоджанні діяльності журналістів під час Революції Гідності, а саме в подіях 1 грудня 2013 року на вул. Банковій (в результаті постраждало 67 осіб) та 18 січня 2014 року на вул. Інститутській (внаслідок чого постраждали понад 107 осіб). Неправомірність дій Лукаша на цей час кваліфікують за ч. 4 ст. 41, ст. 340, ч. 3, ст. 365 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365 КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram