ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд заслухав свідка у справі екс-командира харківського "Беркуту" Лукаша

Наступне засідання відбудеться 30 січня.

Владислав Лукаш і його адвокат Наталія Вознюк
Фото: Аліса Кияниця
Владислав Лукаш і його адвокат Наталія Вознюк

Сьогодні відбулося чергове засідання Дарницького районного суду у справі колишнього командира харківського "Беркуту" Владислава Лукаша.

Нагадаємо, Лукаша звинувачують у причетності до побиття активістів на Банковій 1 грудня 2013 року і на Інститутській 18 лютого 2014 року.

Протягом засідання було допитано потерпілого Віталія Андрєєва, який 18 січня 2014 року отримав кульове поранення в око під час протистояння мітингувальників і силовиків на перехресті вул. Інститутської і вул. Шовковичної. Він дав свідчення про події того дня: "Беркутівці" жбурляли в нас каміння, і я спробував їх зупинити. Я нахилився, щоб підняти камінь, а один з них підняв форт і зробив постріл. І влучив. І я втратив ліве око".

Далі потерпілий заявив, що вважає Владислава Лукаша відповідальним за заподіяні йому та іншим учасникам мітингу травми, оскільки саме батальйон Лукаша в ті дні брав участь у побитті активістів: "Звичайно, це були скоординовані дії, які без наказу начальника неможливі". Спецпризначенець, який стріляв в Андрєєва, був у шоломі, тож ідентифікувати його потерпілий не може.

Продовжити засідання завадила відсутність техніки в залі, через що суд не зміг проаналізувати зняті на відео слідчі експерименти. Суддя Тетяна Щасна звернулася до представника Генпрокуратури Валерія Смирнова з проханням забезпечити потрібну техніку на наступне засідання, призначене на 30 січня.

"Співчуваю суду з приводу технічної нeyкoмплeктoвaнocті, але в цілому враження від судді позитивні: вона регулярно призначає засідання, і ми рухаємося вперед у справі", - прокоментував засідання Валерій Смирнов. За його оцінками, розгляд справи триватиме ще мінімум два роки.

Як раніше повідомляли, Владислав Лукаш звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, перешкоджанні діяльності журналістів під час Революції Гідності, а саме в подіях 1 грудня 2013 року на вул. Банковій (в результаті постраждало 67 осіб) та 18 січня 2014 року на вул. Інститутській (постраждали щонайменше 107 осіб). Неправомірність дій Лукаша на цей момент кваліфікують за ч. 4 ст. 41, ст. 340, ч. 3 ст. 365 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365 КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram