ГоловнаСуспільствоОсвіта

Китай став найбільшим постачальником іноземних студентів у світі

Додому повертаються 80% випускників.

Китай став найбільшим постачальником іноземних студентів у світі

Чисельність студентів, які навчаються за кордоном, і іноземних студентів у Китаї збільшилася. Китай став в 2016 році найбільшою країною у світі за чисельністю студентів, що навчаються за кордоном, і важливою країною призначення в Азії для іноземних студентів. Таку інформацію повідомило Міністерство освіти Китаю, пише місцеве видання "Женьмінь жибао".

За статистикою, в 2016 році загальна чисельність китайців, які навчаються за кордоном, становила 544,5 тисяч осіб. Після навчання в Китай повернулося 435,5 тисячі осіб. За неповними статистичними даними, близько 80% китайців вибрали повернення додому після навчання за кордоном.

За географічним поширенням, країни призначення для китайських студентів відносто концентровані. У 2016 році понад 90% китайців виїхали в США, Великобританію, Австралію і т.д., загалом 10 країн. За рівнем освіти в 2016 році близько 70% китайців навчалися в закордонних вишах за програмами бакалаврату та вище.

Серед китайських студентів, що навчалися за кордоном у 2016 році, 498,2 тисячі осіб навчалися за свій рахунок, їхня частка - 91,49%. За наявними відомостями, з 2012 року відсоток навчання за свій рахунок зберігся на рівні близько 92%, що сформувало певну структуру: провідна сила - за рахунок держави, основна частина - за свій рахунок. З іншого боку, Китай уже став найбільшою країною призначення в Азії для іноземних студентів. У 2016 році чисельність іноземних студентів у Китаї була вище за 440 тисяч осіб, що на 35% більше, ніж у 2012 році. У 2016 році в Китаї навчалися студенти з 205 країн і регіонів, що стало історичним рекордом.

Видання відзначає, що в останні роки суттєво збільшилася кількість студентів з країн уздовж "Пояса і шляху". У 2016 році число студентів з 64 країн, розташованих уздовж цього маршруту, в Китаї становило 20 7746, що на 13,6% вище, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Китайські державні стипендії для іноземних студентів також більшою мірою присуджуються учням з сусідніх країн і країн уздовж "Пояса і шлях". Серед 49 022 студентів, що одержали державну стипендію Китаю в 2016 році, 61% припадає на жителів країн уздовж маршруту "Один пояс, один шлях".

Начальник міжнародного відділу Міністерства освіти КНР Сюй Тао зазначив, що для з'єднання зі стратегією "Один пояс, один шлях", Китай щорічно надає 10 тисяч нових місць для студентів із відповідних країн. Цього року Китай також створив спеціальну державну стипендію "Одного пояса, одного шляху", щоб підтримати студентів із цих країн приїхати в Китай на навчання, підготувати провідних фахівців різних галузей і технічний персонал для цих країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram