ГоловнаСуспільствоВійна

Зниклі в лютому українські розвідники потрапили в полон "ЛНР"

До них застосовують фізичні тортури, психологічний тиск, психотропні речовини, заявляють в командуванні ССО.

Зниклі в лютому українські розвідники потрапили в полон "ЛНР"
Архив

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України заявило, що українські розвідники, які зникли 11 лютого, перебувають у полоні бойовиків самопроголошеної "Луганської народної республіки".

Про це повідомляє прес-служба командування.

"Як повідомлялось раніше прес-центром штабу АТО, 11 лютого 2017 року був втрачений зв'язок з розвідниками, що виконували завдання в зоні проведення антитерористичній операції на території Луганської області... Оприлюднене 10 березня відео дозволило переконатися, що наші військовослужбовці живі і перебувають в полоні російсько-терористичних військ", - сказано в повідомленні.

У командуванні ССО відзначили, що російські спецслужби і бойовики працюють з полоненими за звичною схемою: застосовуючи фізичні тортури та психологічний тиск, вони змушують їх зізнаватися у тому, чого ті не вчиняли.

"Ці воїни Збройних Сил України виконували штатні завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Ці завдання не пов’язані із підривною діяльністю та не несуть загрози мирному населенню, але виконуються у вкрай напруженій обстановці, в умовах збройного протистояння між терористичними групами всередині самопроголошеної псевдореспубліки.", - відзначають в ССО, додаючи, що Україна не має наміру відмовлятися від своїх бійців. Командування ССО ініціює звернення до міжнародних правозахисних організацій, СЦКК, СММ ОБСЄ в Україні та інших організацій, громадських і державних діячів з проханням забезпечити дотримання людської поведінки і швидке повернення додому полонених українських військовослужбовців.

"Наполягаємо на проведенні незалежної медичної експертизи із залученням міжнародних експертів щодо оцінки та контролю за фізичним та психічним станом воїнів-розвідників ЗС України, які перебувають в заручниках. Окрему діагностику просимо проводити щодо виявлення результатів застосування психотропних речовин на організми воїнів-заручників", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, 11 лютого група українських розвідників не повернулася з завдання в Луганській області. Вони вели спостереження за бойовиками "ЛНР" на передовій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram