ГоловнаСуспільствоЖиття

У Донецькій області затримано організатора "референдуму" та "вартового ДНР"

З початку року поліцейські викрили 62-х учасників незаконних збройних формувань.

У Донецькій області затримано організатора "референдуму" та "вартового ДНР"
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

В Донецькій області поліція затримала двох осіб, причетних до терористичної діяльності "ДНР".

Про це повідомляє відділ комунікації ГУНП в Донецькій області.

44-річний житель Бахмута в 2014 році працював помічником у ватажків незаконних збройних формувань, брав участь в організації "референдуму" і налагоджував трансляцію телеканалів РФ. А бойовик з Лиману перевіряв транспорт і громадян на блокпосту. Обидва ховалися на звільненій території під виглядом мирних жителів.

У 2014 році бахмутчанин вступив до лав бандформування через те, що посварився зі своєю дружиною. Разом зі своїми знайомими, які активно сприяли створенню "ДНР", він брав участь в організації незаконного референдуму. Потім, увійшовши в довіру до керівних осіб, виконував різні доручення, що стосуються діяльності бандформування, збирав інформацію про настрої в місті, а також займався пропагандою. Чоловік отримав завдання налагодити трансляцію телеканалів РФ на телевізійній вежі в Бахмуті.

Пособник займався деструктивною діяльністю кілька місяців, а потім втратив до цього інтерес. Співробітники поліції зібрали докази причетності найманця до окупації. Він вже дав свідчення.

А 33-річний житель села Зарічне Лиманського району пішов служити до бойовиків через гроші. Навесні 2014 року він був завербований своїми знайомими. Пообіцявши новобранцеві грошову винагороду, командири терористів поставили його на блокпост біля смт Ямпіль перевіряти транспорт.

Прослуживши новим господарям близько двох місяців, чоловік почав цікавитися оплатою своєї "праці", однак розраховуватися з ним ніхто не поспішав. Згодом питання з грошима відпало саме - на початку липня бойовики розбіглися хто куди.

За обома фактами відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) Кримінального кодексу України. Найманцям терористів загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Згідно з повідомленням, всього з початку року поліцейські викрили 62-х учасників незаконних збройних формувань, з них 51 затриманий, ще 11 - оголошено в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram