ГоловнаСуспільствоВійна

В ООН попередили про високі ризики хімічної катастрофи на Донбасі

Експерт закликав "демілітаризувати" хімічні та промислові заводи і системи подачі води.

В ООН попередили про високі ризики хімічної катастрофи на Донбасі
Фото: 112.ua

Спеціальний доповідач ООН стосовно питання про небезпечні речовини попередив про високі ризики витоку хімікатів на сході України, що загрожує катастрофічними наслідками для здоров'я місцевого населення і довкілля.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Один із спецдоповідачів Ради ООН з прав людини Баскут Тунджак нагадав, що на Донбасі розташовані великі хімічні та промислові заводи. Збройні сутички відбуваються в містах, безпосередньо біля цих промислових підприємств.

Наприклад, 24 лютого було обстріляно будинок, в якому зберігалося сім тонн хлору. На щастя, контейнери з газом не постраждали, але в разі пошкодження лише одного з них могли загинути всі, хто перебував в радіусі 200 метрів. А якщо б шкоди було більше, то довелося б протягом доби евакуювати всіх мешканців на відстані до 7,4 км.

Експерт ООН закликав сторони конфлікту враховувати цивільний характер об'єктів такої інфраструктури та систем подачі води. Він заявив, що прилеглі до цієї інфраструктури території необхідно "демілітаризувати".

Він також рекомендував забезпечити працівників служб водопостачання, зокрема в районах, які непідконтрольні уряду, відповідним екіпіруванням та обладнанням на випадок пошкодження складів з хлором. Тоді ці фахівці зможуть не тільки вижити, але й вжити заходів, спрямованих на порятунок місцевих жителів.

Як повідомлялося, за підрахунками ООН з початку року під час конфлікту на Донбасі 20 людей загинуло, 91 отримала поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram