ГоловнаПраво

Підозрюваного в "газовій справі" екснардепа Онищенка 13 травня почнуть судити заочно

Засідання заплановано на 10-ту годину ранку.

Підозрюваного в "газовій справі" екснардепа Онищенка 13 травня почнуть судити заочно
Фото: detector.media

Вищий антикорупційний суд о 10-й ранку 13 травня почне розгляд по суті так званої газової справи за обвинуваченням екснардепа Олександра Онищенка.

12 травня відбулося підготовче засідання за обвинуваченням Онищенка та його фінансового директора. Про це повідомили на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Facebook

"На засіданні колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання сторони захисту про закриття кримінального провадження в частині здійснення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 205 КК (фіктивне підприємництво) у зв'язку з декриміналізацією", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно розглядати справу про "газову схему", в організації якої підозрюють Онищенка. Це ж стосується і його помічниці. За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд гривень на реалізацію природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків на суму понад 740 млн гривень.

У "газовій схемі" замішані кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважаються його мати Інеса Кадирова і бізнесмен Валерій Пісний.

3 грудня 2019 року Онищенка затримали в Німеччині. Пізніше стало відомо, що рішення про екстрадицію він очікуватиме під вартою. Після цього він попросив політпритулку в Німеччині.

У лютому ВАКС не зміг провести підготовче засідання у справі Онищенка через неявку його матері, Інеси Кадирової.

У травні Вищий антикорупційний суд доручив призначити безкоштовних адвокатів Онищенкові і його помічниці, оскільки найняті ними адвокати не з'являлися на судові засідання. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram