ГоловнаПолітика

Зеленський – про пакет на 50 млрд від ЄС: якщо одна країна не підтримає, знайдуться інструменти

Президент упевнений, що країна зрештою отримає ці кошти. 

Зеленський – про пакет на 50 млрд від ЄС: якщо одна країна не підтримає, знайдуться інструменти
Фото: EPA/UPG

Україна зможе отримати 50 млрд євро допомоги від Євросоюзу навіть якщо одна з країн-членів не підтримає надання. Про це президент Володимир Зеленський сказав на пресконференції.

"І ніхто не завадить... У нас є механізм, що навіть якщо буде підтримка пакету 50 млрд мінус один, знайдуться інші інструменти, для того щоб Україна отримала ці 50 млрд", – сказав він. Як відомо, проти надання коштів виступає Угорщина.

Стосовно допомоги від США, то Зеленський висловив упевненість, що Вашингтон не зрадить. 

"Що стосується фінансової допомоги – працюємо дуже сильно над цим. Я впевнений, що Сполучені Штати Америки нас не зрадять і те, про що ми домовились у Сполучених Штатах, буде виконано повністю", – сказав він.

Зеленський додав, що цього тижня Україна може отримати 1,5 млрд євро.

Про які гроші йдеться

  • У червні Єврокомісія запропонувала збільшити бюджет Євросоюзу на наступні чотири роки на 66 млрд євро, з яких 50 млрд передбачені для фінансової підтримки України. 
  • Цю ініціативу підтримав Європарламент. Згідно з нею, ЄС має створити Український фонд – новий інструмент обсягом у 50 млрд євро, передбачених на 2024-2027 роки. Кошти повинні піти на відновлення України від наслідків російського вторгнення. 
  • За даними Суспільного, Угорщина запропонувала членам ЄС розділити пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро і спершу надати тільки половину.
  • Виділити 50 млрд безпосередньо на саміті Євроради не вдалося – це заблокувала Угорщина. Її прем'єр сказав, що погодиться підтримати пакет, якщо ЄС розморозить всі 30 млрд євро, заблокованих через деградацію демократії в Угорщині. Спершу ЄС обіцяв розморозити лише 10 млрд. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram